Αγώνας MotoGP OR Thailand Grand Prix

Η ομάδα της Michelin Motorsport και οι υπόλοιπες ομάδες MotoGP κατευθύνονται προς τη διεθνή πίστα Chang στο Buriram της Ταϊλάνδης για τον τελευταίο από τους τρεις διαδοχικούς αγώνες MotoGP™, μετά τους Aragon και Motegi, τον αγώνα Grand Prix OR Thailand.

Η συγκεκριμένη πίστα βρίσκεται στην περιοχή Isan στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, περίπου 480 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, την Μπανγκόκ. Όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες,  αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται ως κρύα για τα δεδομένα της χώρας, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει πάνω από τους 30ο Κελσίου, συνθήκες όχι τόσο κρύες αν τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες στο ημερολόγιο των αγώνων MotoGP.

Το αγώνας OR Thailand GP θα είναι ο 17ος αγώνας για τη σεζόν 2022 και αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στο Buriram για το MotoGP από το 2019, λόγω της πανδημίας. Ως πρόδρομος των δύο τελευταίων αγώνων σε Ασία-Ειρηνικό, στην Αυστραλία και τη Μαλαισία, όλοι πρέπει να εργαστούν εντατικά για τους συγκεκριμένους αγώνες,  λόγω της μεταφοράς του εξοπλισμού από τη μία χώρα στην άλλη. Η Michelin έχει φροντίσει, ώστε η μεταφορά των ελαστικών της, μέσω ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, να γίνει μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα κοντέινερ που έχουν ελεγχόμενη θερμοκρασία με στόχο να φθάσουν στην κάθε μία από τις πίστες σε ιδανική κατάσταση για χρήση για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Η συγκεκριμένη πίστα έχει μήκος 4.554χλμ  και διακρίνεται για την ιδιαίτερη τεχνική της σχεδίαση λόγω των στροφών της, με πέντε αριστερές και επτά δεξιές στροφές. Διαθέτει δυο κύριες ευθείες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι 1 χλμ. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της πίστας έχουν χωρητικότητα 100.000 θεατών  και παρέχουν φανταστικές ευκαιρίες θέασης.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ταχυτήτων, η συγκεκριμένη πίστα απαιτεί ένα ειδικά σχεδιασμένο πίσω τροχό για τη σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται. Για το λόγο αυτό διαθέτουμε ένα διαφορετικό σκελετό από όλα τα πίσω ελαστικά που σχεδιάζονται για τις υπόλοιπες πίστες, με εξαίρεση την πίστα του Spielberg στην Αυστρία. Οι δύο συγκεκριμένες πίστες φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά στη σχεδίασή τους και απαιτούν ειδικά ελαστικά. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιούμε αυτή την ειδική κατασκευή σκελετού για να διαχειριστούμε σωστά τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται, ώστε οι αναβάτες να έχουν τη μέγιστη σταθερότητα και ακρίβεια. Τα μαλακά και μεσαία μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slicks για τον πίσω τροχό θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα πέλματος σε αντίθεση με το πίσω σκληρό μείγμα γόμας που θα είναι συμμετρικής σχεδίασης. Τα πίσω ελαστικά συνοδεύονται από τα ελαστικά MICHELIN Power Slick για τον μπροστινό τροχό που είναι συμμετρικής σχεδίασης και θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας. Όλα τα μείγματα έχουν επιλεχθεί με βάση τα δεδομένα  που είχαν συλλεχθεί και αναλυθεί από τον αγώνα της περσινής χρονιάς καθώς επίσης από τις χειμερινές δοκιμές.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το φαινόμενο βροχοπτώσεων στην περιοχή είναι αρκετά έντονο, συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμα τα ελαστικά MICHELIN Power Rain με στόχο να τονώσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών για να μπορέσουν να πιέσουν τα όρια τους σε περίπτωση βροχής. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας και για τους δύο τροχούς, τα δε πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα πέλματος για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δεξιών στροφών της πίστας.

Ο Piero Taramasso – Διευθυντής Michelin Two Wheel Motorsport, δήλωσε: «Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή μας στο Buriram, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής, επομένως έχουμε συγκεντρώσει κάποια καλά δεδομένα σχετικά με το τι απαιτείται από την γκάμα των ελαστικών μας. Ωστόσο, με τόσο μεγάλο κενό από την τελευταία μας επίσκεψη το 2019, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα επίπεδα πρόσφυσης της ασφάλτου έχουν αλλάξει καθόλου. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα μου και όλες οι ομάδες του MotoGP, αναμφίβολα θα περιμένουν με ανυπομονησία τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του Σαββατοκύριακου. Όπως έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η  συγκεκριμένη πίστα είναι πολύ σκληρή και αναπτύσσει αρκετή θερμοκρασία στα ελαστικά. Για το λόγο αυτό, έχουμε σχεδιάσει ένα κατάλληλο σκελετό –που το χρησιμοποιούμε και στην Αυστρία- για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες.  Τα προηγούμενα χρόνια, η προσέλευση των επισκεπτών  ήταν μεγάλη από τότε που έφτασε το MotoGP στην πίστα του Buriram το 2018 και οι ντόπιοι οπαδοί είναι εξαιρετικά παθιασμένοι. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι το ίδιο και φέτος, ειδικά μετά το διάλειμμα και είμαστε αποφασισμένοι για άλλη μία φορά να παίξουμε το δικό μας ρόλο ώστε να δώσουμε ένα συναρπαστικό αγώνα σε όλους».

Η έναρξη των αγώνων θα γίνει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με τα δυο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών. Περισσότερες δοκιμές θα διεξαχθούν την επόμενη ημέρα πριν ξεκινήσουν οι κατατακτήριες του απογεύματος που θα καθορίσουν τη θέση των αναβατών στη σχάρα της εκκίνησης.

Τα φώτα για την  εκκίνηση του αγώνα των 26 γύρων θα σβήσουν στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή 2  Οκτωβρίου.