KTM 890 DUKE 2021

Τα ταξίδι ήταν γρήγορο και σύντομο. Όλες οι αρετές του νέου παράλληλου δικύλινδρου LC8c που δημιούργησαν δυνατές συγκινήσεις σε νεότερους αλλά και σε πιο έμπειρους αναβάτες με το KTM 790 DUKE μόλις απέκτησαν νέα όρια.

Η αντίδραση στο αρχικό SCALPEL έδωσε κίνητρο στην KTM να δουλέψει ακόμα περισσότερο με τον κινητήρα LC8c και να παρουσιάσει κάτι που θα δελεάσει ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό. Το αποτέλεσμα ήταν το εντυπωσιακό KTM 890 DUKE R στις αρχές του 2020: ένα πραγματικό όπλο για την πίστα, το ίδιο ικανό όμως στο επαρχιακό δίκτυο, ικανό να προσφέρει συγκινήσεις και να φέρει το γόνατο του αναβάτη ακόμα πιο κοντά στην άσφαλτο. Ακολουθώντας την μελωδία της εξάτμισης του KTM 890 DUKE R, το νέο KTM 890 DUKE παίζει την ίδια μουσική με το πιο εξειδικευμένο αδερφάκι του ενώ προσανατολίζεται περισσότερο για χρήση στον δρόμο.

Ο σχεδιασμός του νέου KTM 890 DUKE θα κάνει τα κεφάλια να γυρίσουν ενώ οι χρωματικές πινελιές αναδεικνύουν την στενή σιλουέτα που καθορίζεται από την δύναμη και την ροπή του συνόλου μια εμπειρία που δεν είναι εύκολο να αγνοήσεις όταν οδηγάς. Ο κινητήρας με την αυξημένη χωρητικότητα από τα 789cc στα 889cc χρησιμοποιεί σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση χαρτών καυσίμου και ανάφλεξης με αποτέλεσμα να παράγει πλέον 115 Hp και 92 Nm (10 περισσότερα άλογα και 5 περισσότερα newton meters ροπής σε σχέση με το KTM 790 DUKE) η αυξημένη φερόμενη μάζα κατά 20% εξασφαλίζει καλύτερη σταθερότητα στις στροφές και ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα στις χαμηλές στροφές και στις ενδιάμεσες θέσεις του γκαζιού. Καλύπτει τις αυστηρότερες προδιαγραφές Euro5 και προσφέρει μέση κατανάλωση 4,8l/100km από το ρεζερβουάρ των 14l.

Τα άλογα επιδιώκουν να ελευθερωθούν και η KTM 890 DUKE μπορεί να τα απελευθερώσει βίαια ή ομαλοποιημένα δημιουργώντας ένα τεράστιο χαμόγελο μέσα από το κράνος ανεξάρτητα την ηλικία και οδηγική ικανότητα. Η νέα KTM 890 DUKE ανήκει στην μεσαία κατηγορία κατ’ ευφημισμό μιας και η αναλογία κιλών ανά ίππο αλλά και η ευελιξία της ανηκούν μόνο σε αυτή τη κατηγορία. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της αλλά και τα κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει της επιτρέπουν να κοιτά τον ανταγωνισμό από ψηλά.

Η έγχρωμη TFT οθόνη που προσαρμόζεται ανάλογα με την φωτεινότητα του περιβάλλοντος προσφέρει στον αναβάτη την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα προγράμματα RAIN MODE (ομαλή απόκριση γκαζιού, μέγιστο traction control, μειωμένο power και anti-wheelie), STREET MODE (κανονική απόκριση γκαζιού, κανονικό TC, μέγιστο power και anti-wheelie) και SPORT MODE (sport απόκριση γκαζιού, μειωμένο TC, μέγιστο power και anti-wheelie). Για όσους αναζητούν τις μέγιστες προοπτικές του νέου KTM 890 DUKE υπάρχει και το προαιρετικό πακέτο TRACK MODE που επιτρέπει παρεμβάσεις ώστε να ρυθμίσεις τις παραμέτρους ανάλογα με τις επιθυμίες σου. Το Traction control μπορεί να ρυθμιστεί σε μια κλίμακα εννέα θέσεων, το anti-wheelie μπορεί να απενεργοποιηθεί και η απόκριση του ride by wire γκαζιού να ρυθμιστεί σε τρία επίπεδα. Το Launch control κρατά σταθερές τις ιδανικές στροφές του κινητήρα για πιο συνεπείς εκκινήσεις ενώ ένας 6D αισθητήρας κλίσης τροφοδοτεί με πληροφορίες την ECU προκειμένου να αναλύσει και να προσαρμόσει όλα τα συστήματα στις απαιτήσεις του αναβάτη.

Το Cornering ABS βοηθά τις διπλές δισκόπλακες των 300mm με τις αναβαθμισμένες δαγκάνες και τακάκια να ασκήσουν περισσότερη δύναμη ακινητοποιώντας αποδοτικότερα το σύνολο. Οι αλλαγές στον πιο κοντό λεβιέ ταχυτήτων σε συνδυασμό με τα ελαφρύτερα ελατήρια και το αναβαθμισμένο λογισμικό του Quickshifter+ (προεραιτικό) κάνουν τις αλλαγές ταχυτήτων ανάλαφρο παιχνιδάκι.

 

Η κορυφαία οδηγική συμπεριφορά του KTM 890 DUKE οφείλεται στο σωληνωτό πλαίσιο χρωμομολυβδενιούχου χάλυβα με το χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο, άκαμπτο αρκετά με a sport χαρακτηριστικά και κορυφαία αίσθηση. Ο κινητήρας LC8c συνεχίζει να είναι φερόμενο μέρος του πλαισίου και παρόλες τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις το νέο KTM 890 DUKE διατηρεί το ίδιο βάρος με τον προκάτοχο του μόλις στα 169 “στεγνά” κιλά. Το υποπλαίσιο αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι στο εσωτερικού του οποίου βρίσκεται η εισαγωγή αέρα αλλά και το φιλτροκούτι απλοποιώντας την κατασκευή μειώνοντας ταυτόχρονα το βάρος. Το KTM 890 DUKE επωφελείται από τις νέες ρυθμίσεις των αναβαθμισμένων αναρτήσεων WP APEX (43mm open cartridge ανεστραμμένα μπροστινά) και πίσω αμορτισέρ. Η εργονομία είναι σχεδιασμένη περισσότερο για την καθημερινή χρήση και λιγότερο επιθετική από του KTM 890 DUKE R ικανή να φιλοξενήσει μεγαλύτερο εύρος σωματότυπων διαθέτοντας χαμηλότερη σέλα στα 820mm.

Το KTM 890 DUKE ανήκει ξεκάθαρα στην οικογένεια DUKE. Οι γραμμές του δεν επιτρέπουν να το μπερδέψεις με κάτι άλλο και κάθε χιλιοστό της είναι μελετημένο για την μέγιστη απόδοση. Δεν υπάρχουν περιττές γραμμές και κανένα εξάρτημα που να μην είναι εκεί επειδή έχει μια χρησιμότητα στην απόδοση του μοναδικού KTM 890 DUKE. Για παράδειγμα το πίσω φανάρι είναι ενσωματωμένο στην βάση της πινακίδας μειώνοντας τις συνολικές διαστάσεις και κάνοντας το πίσω μέρος πιο αιχμηρό.

Άλλες λεπτομέρειες περιλαμβάνουν LED φώτα, tubeless τροχοί εξοπλισμένα με κορυφαία ελαστικά Continental ContiRoad (που προσδίδουν κορυφαίο κράτημα στο βρεγμένο, σταθερότητα και επίτευξη ιδανικής θερμοκρασίας λειτουργίας σε ελάχιστο διάστημα) ενώ ταυτόχρονα είναι συμβατό με το KTM myRide App. Ένα μεγάλο εύρος KTM PowerParts είναι διαθέσιμα (από Akrapovic τελικό μέχρι καλύμματα για γρανάζια) και KTM PowerWear επιλογές που κάνουν το KTM 890 DUKE να είναι ένα από τα πιο κοφτερά εργαλεία στην εργαλειοθήκη της γυμνής κατηγορίας.

KTM 890 DUKE – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Αύξηση χωρητικότητας από 789cc σε 889cc και Euro5 προδιαγραφές
  • Αυξημένη ιπποδύναμη σε 115 Hp και 92 Nm
  • Κορυφαία αναλογία κιλών ανά ίππο, ασύγκριτη ευκινησία
  • Αναβαθμισμένες αναρτήσεις APEX WP
  • Σημαντικά αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών με αισθητήρα κλίσης 6D & προαιρετικά TRACK MODE
  • Βελτιωμένη απόδοση συστήματος πέδησης χάρη στις αναβαθμίσεις
  • Ξεχωριστή εμφάνιση και χαρακτηριστικά εργονομίας πάντα στο: DUKE πνεύμα
  • Νέα ελαστικά Continental ContiRoad tires

Adriaan Sinke, Head of KTM Product Management: “Με το KTM 890 DUKE R γνωρίζαμε ότι προσφέρουμε μια μοτοσυκλέτα με εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει ότι είναι KTM και ήταν θέμα χρόνου μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια συστατικά προκειμένου να δημιουργήσουμε την δεύτερη γενιά του THE SCALPEL. Αναζητήσαμε και βρήκαμε που μπορούσαμε να βελτιωθούμε ή να προσφέρουμε παραπάνω στον αναβάτη του KTM 790 DUKE. Το KTM 890 DUKE είναι μπολιασμένο με το DNA της KTM: READY TO RACE, προηγμένο τεχνολογικά είναι κατασκευασμένο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε αναβάτη. Παίρνει περήφανα την θέση του ανάμεσα στην οικογένεια DUKE και αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς όχι μόνο στην κατηγορία των μεσαίων μοτοσυκλετών αλλά της κατηγορίας των γυμνών γενικότερα. Κανονικά θα προέτρεπα τους αναβάτες να χαρούν πραγματικά αυτή τη μοτοσυκλέτα αλλά αυτή τη φορά το θεωρώ αυτονόητο.”