Μια από τις πιο πολυσυζητημένες επιστροφές τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή του Africa Twin το 2015. Η νέα Honda Africa Twin 1100 DCT είναι εδώ!
Η Honda κατάφερε να επαναφέρει με μεγάλη επιτυχία την Africa Twin, η οποία το 2020 δέχτηκε τη σημαντικότερη αναβάθμιση της σύγχρονης εποχής φθάνοντας τα 1084 κυβικά εκατοστά και εφοδιασμένη πλέον με τις ικανότητες μιας αδρανειακής κεντρικής μονάδας ελέγχου έξι αξόνων.
Η έκδοση του 2022 δεν έφερε τρομερές αλλαγές πέραν της πιο ομαλής λειτουργίας του DCT κιβωτίου στις δύο πρώτες ταχύτητες και ένα φρεσκάρισμα στα γραφικά και στα χρώματα της μοτοσυκλέτας.
Η Honda επέλεξε να μην ακολουθήσει την τάση που επιβάλλει ο ανταγωνισμός, στο κυνήγι της ιπποδύναμης και της ξέφρενης τεχνολογικής κούρσας, αλλά να χαράξει τον δικό της δρόμο προσφέροντας αυτά που πιστεύουν πως πραγματικά χρειάζεται η κατηγορία.
Ξεκινώντας από τον κινητήρα, ο οποίος παραμένει δικύλινδρος σε σειρά, με 4 βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο με στρόφαλο 270 μοιρών, η μεγαλύτερη χωρητικότητα (1.084 από 998 κ.εκ.), επιτεύχθηκε μεγαλώνοντας τη διαδρομή των εμβόλων, από τα 75,1 στα 81,5 χλστ προσδίδοντας αίσθηση από V2.
Έχουμε, λοιπόν, μια αύξηση στην ισχύ με την ιπποδύναμη να φθάνει στους 100 ίππους στις 7.500 στροφές και τη ροπή στα 10,7 kgm / 6.250 στροφές, όταν στην προηγούμενη έκδοση, είχαμε 95 ίππους στις 7.500 στροφές και 9,8 κιλά ροπής στις 6.000 στροφές.
O κινητήρας είναι ελαφρύτερος κατά 2,2 κιλά στην έκδοση DCT ενώ συνολικά το μοντέλο ζυγίζει 4 κιλά λιγότερα από το προηγούμενο 1000αρι. Το Africa Twin εφοδιάζεται όπως είπαμε με μονάδα IMU 6 αξόνων, σύστημα το οποίο μπορεί να καθορίζει το πώς, πότε και για πόσο θα επιδράσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα όταν ενεργοποιηθούν.
Υπάρχουν διαθέσιμα 6 riding modes – Tour, Urban, Off Road, Gravel και δύο User για να φέρεις στα μέτρα σου την απόδοση κινητήρα, φρένο κινητήρα, traction control (HSTC), DCT και την παρεμβατικότητα του ABS.
Στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας διατίθενται επίσης wheelie control, rear wheel lift control, καθώς και τα φώτα απότομου φρεναρίσματος (emergency stop signal).
Το DCT κιβώτιο ταχυτήτων συνεχίζει να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερο σε κάθε γενιά, καθώς ο βαθμός προσαρμοστικότητάς της σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Η τελευταία του αναβάθμιση είναι πιο διακριτική και προοδευτική στη λειτουργία του στις χαμηλές στροφές και ειδικά στις δύο πρώτες σχέσεις, γεγονός που αποδεικνύεται χρήσιμο και στην καθημερινότητα της πόλης, αλλά και στην οδήγηση στο χώμα βοηθώντας την πρόσφυση του πίσω τροχού στο άνοιγμα του γκαζιού.
Στην πόλη η μοτοσυκλέτα είναι ξεκάθαρα μια από τις πιο ευκολοδήγητες της κατηγορίας της ενώ στο χώμα, όταν ενεργοποιήσεις τις κατάλληλες ηλεκτρονικές ρυθμίσεις για off-road χρήση, το μόνο που σου απομένει είναι ένα καλό σετ χωμάτινων ελαστικών και χεριά για να ευχαριστηθείς.
Αν και δεν ήμουν φαν του DCT κιβωτίου στο χώμα οφείλω να παραδεχτώ ότι η μοτοσυκλέτα κινήθηκε καταπληκτικά χωρίς να με τρομάζει καθόλου ο χειρισμός του γκαζιού αλλά και το βάρος της.
Οι συμβατικές αναρτήσεις της Showa είναι πολύ σωστές στα καθήκοντά τους, με πλήρεις ρυθμίσεις για να τις φέρεις στα μέτρα σου ενώ τα φρένα είναι άψογα σε αίσθηση και δύναμη.
Στον δρόμο και παρά τον 21 τροχό μπροστά οι αλλαγές κατεύθυνσης εκτελούνται άμεσα και γρήγορα για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ ακόμα και σε πιο κλειστά κομμάτια η “τροχιά” της μοτοσυκλέτας καθορίζεται με ακρίβεια.
Η Africa Twin έχει δυο οθόνες, μια κεντρική έγχρωμη TFT οθόνη 6,5 ιντσών αφής και μια μικρότερη LCD από κάτω με τις βασικές ενδείξεις (ταχύτητα, χιλιομετρητής, σχέση κιβωτίου), ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα διασυνδεσιμότητας με Android και iOS συσκευές. Στην μεγάλη οθόνη ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να δει χάρτες πλοήγησης, να διαχειριστεί κλήσεις χωρίς να ακουμπήσει το τηλέφωνο, να αλλάξει την μουσική και να κρατήσει δεδομένα από το ταξίδι ή μια γρήγορη βόλτα του. Είναι εξαιρετική σε ότι αφορά στην αντίθεση και στο χρώμα της και διαβάζεται εύκολα ακόμα και με κόντρα τον ήλιο, έχοντας παράλληλα το ατού της αυτόματης προσαρμογής φωτεινότητας αναλόγως των συνθηκών.
Για να περιηγηθείς στο menu της οθόνης και να κάνεις αλλαγές μπορείς να το πράξεις μέσω του αριστερού grip οπού υπάρχει πληθώρα κουμπιών τα οποία θα χρειαστούν μια περίοδο εκμάθησης της λειτουργίας τους και εξοικείωσης.
Η θέση οδήγησης είναι τόσο σωστά μελετημένη που η μοτοσυκλέτα είναι από τις πιο εύκολες μεγάλες on off της κατηγορίας.
Η σέλα αν και στενή είναι άνετη και ρυθμίζεται από τα 850 μέχρι τα 870 χλστ ικανοποιώντας πολλά αναστήματα ενώ στα εξτρά αξεσουάρ υπάρχει και πιο χαμηλή σέλα από τα 850 αλλά και πιο ψηλή από τα 870 χλστ.
Η προστασία από τον αέρα όσον αφορά την κοντή ζελατίνα είναι σχεδόν μηδενική θα έλεγα και η αλλαγή της σε μια aftermarket είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει κάποιος μόλις την αγοράσει ειδικά αν θέλει να γραφεί χιλιόμετρα.
Ο κινητήρας είναι εξαιρετικός, εύστροφος, με ροπή από χαμηλά και ομοιογένεια στην απόδοση του σε όλο το φάσμα των στροφών του. Μαζεύει γρήγορα χιλιόμετρα χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις μέχρι να κοιτάξεις την οθόνη και να το συνειδητοποιήσεις. Οι 100 ίπποι του Africa είναι όσοι χρειάζονται για ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 200 km/h ενώ είναι και ταυτόχρονα ασφαλείς για μια adventure μοτοσυκλέτα με ελαστικά με σαμπρέλα.
Η πραγματική τελική της Africa είναι τα 193 km/h άσχετα αν δείτε 200 + στο κοντέρ σας και αυτό γιατί υπάρχει ηλεκτρονικός κοφτής. Αξιόλογη η σταθερότητα της ακόμα και στα 170-180 χλμ.
Η τιμή της τώρα στην συγκεκριμένη έκδοση είναι 16,900 ευρώ που αν τη συγκρίνεις με αλλά μεγαλύτερα on off είναι αισθητά πιο φθηνή με λιγότερη ιπποδύναμη, αν όμως τη βάλεις ανάμεσα σε 900αρια όπως KTM και TRIUMPH η τιμή της είναι απόλυτα λογική.
Έχοντας ένα πολύ “βαρύ” όνομα στην πλάτη της, η Africa Twin CRF1100L, αποτελεί μια άξια διάδοχο αυτής της κληρονομίας, στην πιο ολοκληρωμένη και εξελιγμένη μορφή της και αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η απλότητα της συμπεριφοράς της σε ότι τερέν και αν επιλέξεις να κινηθείς.