Ο Miguel Oliveira (Red Bull KTM) κερδίζει το MotoGP OR Thailand

Ένας βρόχινος αγώνας θρίλερ

Ο MiguelOliveira (RedBullKTMFactoryRacing) κέρδισε τον συγκλονιστικό 17ο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP™ 2022 που καθυστέρησε λόγω βροχής στη βρεγμένη πίστα ChangInternationalCircuit στο Buriram.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο JackMiller (DucatiLenovoTeam), με τον FrancescoBagnaia (DucatiLenovoTeam) να ανεβαίνει στην τρίτη θέση του βάθρου. Η επιλογή των αναβατών εκτός από έναν  κατά την εκκίνηση ήταν το μεσαίο μείγμα γόμας των ελαστικών MICHELIN PowerRain.

Μετά από την πολύ δυνατή βροχόπτωση τις προηγούμενες ημέρες και τις όχι και τόσο ευνοϊκές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο, οι ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν σε στεγνή πίστα, παρά τις προβλέψεις. Αυτό έδωσε στους αναβάτες τη δυνατότητα να δουλέψουν στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας τους σε στεγνή πίστα για μια ολόκληρη μέρα, αλλά επίσης και να πιέσουν πολύ σκληρά σε λειτουργία timeattack και στα δυο sessions για να πετύχουν ένα χρόνο στους δέκα πρώτους γύρους και να διεκδικήσουν μια θέση στο Q2, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν άλλα στεγνά sessions πριν από τα προκριματικά.

Ο Miguel Oliveira (Red Bull KTM) κερδίζει το MotoGP OR Thailand

Στο  τελευταίο συγκλονιστικό  πεντάλεπτο του FP1, επιλέχθηκαν τα πίσω  μαλακά μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELINPowerSlicks και ο MarcMarquez (HondaRepsolTeam) επικράτησε με χρόνο 1’30.523, ενώ ο JohannZarco (PrimaPramacRacing) σημείωσε νέο ρεκόρ ταχύτητας με 337.5 χλμ/ώρα. Οι χρόνοι ήταν πολύ κοντά, με τους αναβάτες της δεκάδας να έχουν μόλις με τρία δέκατα του δευτερολέπτου διαφορά μεταξύ τους. Στο FP2 είδαμε μια επανάληψη του  πρωινού  session  όσον αφορά στην αναζήτηση γρήγορου στεγνού χρόνου γύρου, αλλά με τον JohannZarco να παίρνει την πρώτη θέση με χρόνο υ 1’30.281.

Ο Miguel Oliveira (Red Bull KTM) κερδίζει το MotoGP OR Thailand

Το Σάββατο οι καιρικές συνθήκες ήταν στεγνές, με σύννεφα  πάνω από την πίστα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους αναβάτες να δουλέψουν σε αγωνιστικό ρυθμό,  δοκιμάζοντας διαφορετικά μείγματα γόμας ελαστικών slicks για το μεγαλύτερο μέρος του session, πριν περάσουν ξανά σε λειτουργία timeattack. Ο JorgeMartin (PrimaPramacRacing) σημείωσε νέο ρεκόρ στο FP3 με χρόνο 1’30.205.

Σε ένα συναρπαστικό Q2 ο ρυθμός αυξήθηκε ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, με τους χρόνους των γύρων να πέφτουν καθώς οι αναβάτες πάλευαν για μια από τις πρώτες θέσεις στο grid.  Την Poleposition κατέλαβε ο πρωτάρης MarcoBezzecchi – η πρώτη του poleposition στο MotoGP – με νέο ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1.29.671, ακολουθούμενος από τον JorgeMartin και τον FrancescoBagnaia που κατέλαβαν αντίστοιχα τη δεύτερη και τρίτη θέση στο grid.

Ο Miguel Oliveira (Red Bull KTM) κερδίζει το MotoGP OR Thailand

Σχολιάζοντας τον αγώνα, ο PieroTaramasso, Διευθυντής MichelinTwoWheelMotorsport, δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα ενδιαφέρον αγωνιστικό Σαββατοκύριακο για εμάς και τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά με σταθερά γυρολόγια αγώνα, με δύο αναβάτες να καταρρίπτουν το  προηγούμενο ρεκόρ αγώνα όλων των εποχών και με καλή πληροφόρηση από τα ελαστικά μας  όλο το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, τόσο το μαλακό όσο και το μεσαίο μείγμα γόμας των πίσω ελαστικών MICHELINPowerSlicks λειτούργησαν πολύ καλά και ήταν κατάλληλες  επιλογές για ένα στεγνό αγώνα. Οι πολύ δύσκολες συνθήκες αγώνα και η καθυστερημένη εκκίνηση  δυσκόλεψαν  το έργο των αναβατών, παρόλο που είχαν δοκιμάσει μόνο τα slicks ελαστικά κατά τη διάρκεια του  Σαββατοκύριακου, όμως τα MICHELINPowerRain τους έδωσαν την αυτοπεποίθηση και την πρόσφυση  που χρειάζονταν για να πιέσουν για τη νίκη, από τη στιγμή που έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης.  Παρόλο που η πίστα άρχισε να στεγνώνει στους τελευταίους γύρους, η επίδοση των βρόχινων  ελαστικών παρέμεινε πολύ καλή, εξασφαλίζοντας ένα συναρπαστικό αγώνα μέχρι την καρό σημαία.