ΔΟΚΙΜΗ: Honda CBR650R - CB650R E-Clutch

ΔΟΚΙΜΗ: Honda CBR650R – CB650R E-Clutch (+video)

Αν είσαι λάτρης της ταχύτητας και της αίσθησης ελευθερίας που μόνο μία μοτοσυκλέτα μπορεί να σου προσφέρει, οι Honda CBR650R και CB650R είναι εδώ για να σου χαρίσουν ακριβώς αυτό.

Δύο sport μοτοσυκλέτες μεσαίας κατηγορίας που συνδυάζουν επιδόσεις, στυλ και άνεση, προσφέροντας η καθεμία από την πλευρά της μια μοναδική εμπειρία οδήγησης.

Η Honda έχει ανανεώσει αισθητικά αλλά και αναβαθμίσει μηχανικά και ηλεκτρονικά τα δυο μοντέλα της. 

Με την πρώτη ματιά, η CBR650R σε μαγνητίζει με την αιχμηρή της εμφάνιση και τις κομψές γραμμές. Με έμπνευση από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Honda και την οικογένεια Fireblade, η CBR650R ξεχωρίζει με το επιθετικό της φαίρινγκ και τους διπλούς προβολείς LED που προσδίδουν μια μοντέρνα και δυναμική όψη. Το αλουμινένιο πλαίσιο, η κομψή σιλουέτα και τα υψηλής ποιότητας φινιρίσματα προσδίδουν έναν αέρα πολυτέλειας. Από την άλλη ο ρετρό μινιμαλισμός της CB650R με τον νέο προβολέα, τα καλύμματα του ψυγείου, τη σέλα αναβάτη/συνεπιβάτη, την ουρά και το πίσω φωτιστικό σώμα προσδίδουν μια πιο δυναμική ενέργεια, ενώ το ρεζερβουάρ παραμένει ένα ισχυρό σχεδιαστικό στοιχείο πάνω στο οποίο φιλοξενείται ο κεντρικός διακόπτης της μοτοσυκλέτας. 

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας 649 κ.εκ., είναι ίδιος και στις δυο εκδόσεις, αποδίδει 94 ίππους στις 12,000 σ.α.λ, ένας κινητήρας που προσφέρει έναν ισχυρό αλλά ελεγχόμενο χαρακτήρα, ιδανικό για καθημερινή χρήση αλλά και για σπορ οδήγηση. Η απόκριση του γκαζιού είναι άμεση και η επιτάχυνση συναρπαστική, ενώ η εξάτμιση προσφέρει έναν βαθύ και εθιστικό ήχο και στις δυο εκδόσεις.

Η CBR650R διακρίνεται για την άνεση και την σταθερότητα που προσφέρει στον αναβάτη της. Το ανάποδο πιρούνι Showa και η πίσω ανάρτηση εξασφαλίζουν μια ομαλή οδήγηση, ισορροπώντας μεταξύ άνεσης και σπορ οδήγησης και αυτό γιατί δε διαθέτουν ρυθμίσεις – πλην προφόρτισης ελατηρίου πίσω. Εντός λογικών ορίων λοιπόν η CBR650R εμπνέει εμπιστοσύνη, να οδηγήσεις γρήγορα, μέχρι το μπροστινό πλησιάσει το όριο της πρόσφυσης.

Το σύστημα φρένων με δίσκους 310 χιλιοστών και τετραπίστονες δαγκάνες για μπροστά σε συνδυασμό με μονοπίστονη πίσω δαγκάνα και δίσκο 240mm προσφέρει άριστη αίσθηση και απόδοση, εξασφαλίζοντας ότι θα σταματήσεις με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε το μπροστινό να ήταν ένα κλικ πιο δυνατό στο αρχικό δάγκωμα. Εννοείται, η μοτοσυκλέτα διαθέτει και σύστημα ABS, που ενισχύει την ασφάλεια κατά το φρενάρισμα. Οι τροχοί είναι από χυτό αλουμίνιο και φέρουν ελαστικά 120/70-ZR17 μπροστά και 180/55-ZR17 πίσω.

Η Honda CBR650R είναι εξοπλισμένη με μια έγχρωμη οθόνη LCD που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με μία ματιά, ενώ το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Honda Selectable Torque Control (HSTC) εξασφαλίζει τη βέλτιστη πρόσφυση σε κάθε συνθήκη. Η θέση οδήγησης έχει αναβαθμιστεί με τα κλιπόν να έχουν μετακινηθεί κάτω από την τιμονόπλακα ενώ η σωστή τοποθέτηση των μαρσπιέ και το λεπτό ρεζερβουάρ κάνουν πιο άνετη την οδήγηση ακόμα και μέσα στη πόλη με την θέση του συνεπιβάτη να μην είναι και τόσο άνετη λόγω της κοφτερής σπορ ουράς.

Η σέλα είναι επίσης καινούρια για περισσότερη άνεση και ευρυχωρία με το ύψος να βρίσκεται στα 810 χιλ. ενώ ακριβώς από κάτω από τη σέλα του αναβάτη κρύβεται μια παροχή φόρτισης USB-C, μια θέση που θα την λέγαμε είναι λίγο άβολη για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών.

Το φρεσκάρισμα του CB650R στόχευσε φέτος σε τρία σημεία: την εμφάνιση, τα όργανα και την  μετάδοση. Είναι μια απ’ τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στην κατηγορία της, με άνετη σέλα, λίγα ηλεκτρονικά συστήματα και θέση οδήγησης που θα βολέψει αρκετά αναστήματα.

Απαράλλαχτη παραμένει και η γεωμετρία και εργονομία της μοτοσυκλέτας, ενώ σημειώνουμε μια αύξηση στο βάρος κατά 2.5 κιλά, από τα 202.5 του προηγούμενου μοντέλου και βέβαια αν προσθέσουμε και το βάρος του E-Clutch κιβωτίου φτάνουμε τα 207 κιλά συνολικό βάρος.

Η γωνία 35° του τιμονιού, διευκολύνει τον αναβάτη στους ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα και στην επί τόπου αναστροφή, προσωπικά θα ήθελα ακόμα λίγο πιο φαρδύ τιμόνι.

Ο νέος συμπλέκτης E-Clutch της Honda ήταν τοποθετημένος και στις δυο εκδόσεις που δοκιμάσαμε και δεν πρόκειται για ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο ταχυτήτων, όπως το DCT, αλλά για έναν συμπλέκτη που λειτουργεί αυτόνομα και ελέγχεται ηλεκτρονικά, φροντίζοντας  κάθε αλλαγή ταχύτητας να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή γίνεται.

 Το Honda E-Clutch δανείζεται στοιχεία τεχνολογίας και επιδόσεων από τα quickshifters, τους χειροκίνητους συμπλέκτες και το Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη – Dual Clutch Transmission (DCT) της Honda, αποτελώντας ένα μοναδικό υβρίδιο αυτών των δοκιμασμένων λύσεων.

Οι αλλαγές ταχυτήτων εξακολουθούν να γίνονται με τον λεβιέ στο αριστερό πόδι όπως πάντα, αλλά θεωρητικά δε χρειάζεται πλέον ο συμπλέκτης. Όταν χρειαστεί να σταματήσετε, μπορείτε απλά να αφήσετε κουμπωμένη την πρώτη ταχύτητα και το E-Clutch θα απεμπλέξει αυτόνομα μέχρι να δηλώσετε με το γκάζι ότι θέλετε να ξεκινήσετε ξανά. Σε πιο ανοιχτές και γρήγορες διαδρομές με ροή μπορείτε να ευχαριστηθείτε τις σπορ πτυχές και των δύο μοντέλων χωρίς το ενδεχόμενο άγαρμπων αλλαγών που μπορούν να χαλάσουν έναν γρήγορο ρυθμό.

Και τα δυο μοντέλα απευθύνονται σε όσους αναζητούν την τέλεια ισορροπία μεταξύ απόδοσης, άνεσης και στυλ με την καθεμία πρόταση να έχει τόσο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό αγοραστικό κοινό. Είναι ιδανικές τόσο για την καθημερινή μετακίνηση όσο και για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, προσφέροντας πάντα μια συναρπαστική και απολαυστική εμπειρία οδήγησης. 

Και όσον αφορά τον νέο αυτόματο συμπλέκτη E-Clutch ?

Αυτός αντιπροσωπεύει πρωτίστως την ξέγνοιαστη οδήγηση, αλλά και τη βελτιωμένη ποιότητα κύλισης. Τον αφήνεις να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά και συ συγκεντρώνεσαι στον δρόμο και στις συνθήκες γύρω σου.  

Για τους κατόχους διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Α2, και τα δυο μοντέλα έχουν διαθέσιμη έκδοση που περιορίζει την ισχύ του κινητήρα στα 47,6 Ps (35kW).

ΔΟΚΙΜΗ: Honda CBR650R - CB650R E-Clutch

Η τιμή τους είναι 9,950 ευρώ για το CB650R και 10,490 ευρώ για την CBR650R. Σίγουρα το κόστος είναι υψηλό σε σχέση με ορισμένους ανταγωνιστές της κατηγορίας, μην ξεχνάτε όμως ότι το όνομα Honda πρεσβεύει κάποιες αξίες που μόνο οι κάτοχοι Honda μπορούν να κατανοήσουν.