Η Kawasaki KLE500 SE Smartride είναι η είδηση της ημέρας για όσους θέλουν μεσαία δικύλινδρη με τροχό 21 ιντσών, αλλά βαριούνται να παλεύουν με τη μανέτα σε κάθε στάση. Η Kawasaki παρουσίασε για το 2027 έναν αυτόματο φυγοκεντρικό συμπλέκτη, και το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει ηλεκτρονικά μέσα του. Εγώ το βρίσκω μια πολύ έξυπνη ιδέα για τις στάσεις και τις εκκινήσεις.
Πώς δουλεύει η Kawasaki KLE500 SE Smartride
Ο συμπλέκτης είναι καθαρά μηχανικός και προσθέτει περίπου 1 κιλό μέσα στο κέλυφος του κανονικού συμπλέκτη. Όταν σταματάς, ξεμπλέκει μόνος του και ο κινητήρας μένει στο ρελαντί. Για να ξεκινήσεις, γυρνάς το γκάζι και η μοτοσυκλέτα φεύγει, χωρίς να πιέσεις μανέτα. Στην κίνηση δεν αλλάζει τίποτα: η μανέτα μένει στο τιμόνι και τις αλλαγές τις κάνεις με το πεντάλ όπως πάντα. Το πρώτο το βάζεις κι αυτό με το πεντάλ. Δεν είναι αυτόματο κιβώτιο ούτε διπλός συμπλέκτης, είναι μια βοήθεια εκεί που κουράζεσαι περισσότερο.
Αλλαγές σε ζάντες και λάστιχα
Στην ίδια έκδοση αλλάζει το πίσω λάστιχο, που γίνεται 150/70-17, ενώ μπροστά μένει ζάντα 21 ιντσών με ακτίνες. Οι ακτίνες γίνονται εφαπτομενικές, ώστε να χωράνε λάστιχα tubeless. Η Kawasaki KLE500 SE Smartride θα έρθει σε χρώμα Pearl Blizzard White.
Τι ξέρουμε για κινητήρα, τιμή και άφιξη
Τεχνικά στοιχεία για το 2027 δεν έχουν δοθεί ακόμα. Η σημερινή KLE 500 SE έχει δικύλινδρο 451 cc με 45 ίππους (33 kW) στις 9.000 σ.α.λ., βάρος 176 κιλά, ύψος σέλας 870 mm και ρεζερβουάρ 16 λίτρων, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι μένουν ίδια. Τιμή για την έκδοση Smartride δεν έχει ανακοινωθεί, και η σελίδα που διάβασα αναφέρει 6.990 ευρώ μόνο για τη σημερινή έκδοση. Ημερομηνία άφιξης δεν υπάρχει, και για την Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα πληροφορία. Αν τα 33 kW μείνουν ως έχουν, η μοτοσυκλέτα θα κάθεται κάτω από το όριο των 35 kW του διπλώματος A2, αλλά αυτό θα φανεί όταν βγουν τα επίσημα στοιχεία.
Γιατί με ενδιαφέρει η Kawasaki KLE500 SE Smartride
Όταν ανεβαίνεις πάνω σε μια ψηλή μοτοσυκλέτα με σέλα 870 mm, οι στάσεις και οι εκκινήσεις είναι εκεί που πολλοί αναβάτες αγχώνονται ή σβήνουν τον κινητήρα. Ένας συμπλέκτης που ξεμπλέκει μόνος του λύνει ακριβώς αυτό, χωρίς να σου παίρνει το χειροκίνητο συναίσθημα. Δες και το άρθρο μας για το Honda E-Clutch, που πάει στην ίδια λογική, καθώς και τις νέες μοτοσυκλέτες του 2027.
Μέχρι να βγουν τιμή και ημερομηνία, η Kawasaki KLE500 SE Smartride μένει μια ιδέα που αξίζει να παρακολουθούμε.




