Απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Τροπολογία για απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές Natura σε ημέρες υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Την απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων ή οχημάτων σε δασικά οικοσυστήματα, άλση, πάρκα και περιοχές ΝATURA κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει ως εξής:

Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 (Α’ 289).”

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Εδώ να τονίσουμε πως συγκεκριμένα η Αττική βρίσκεται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σχεδόν καθημερινά σε δείκτη επικινδυνότητας από 3 και άνω.

Επιπλέον, εκτός από τα πάρκα και τα άλση στην Αττική εντάσσονται και σημαντικές περιοχές Natura 2000, στις οποίες συγκαταλέγονται η Πάρνηθα, ο υγρότοπος του Σχοινιά και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα, ο Υμηττός και το αισθητικό δάσος της Καισαριανής, η Βραυρώνα και το Σούνιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο απαγόρευσης αφορά όχι μόνο την πρόσβαση από οχήματα, αλλά και τους πεζούς. Εξαιρούνται μόνο όσοι κατοικούν ή εργάζονται μέσα σε αυτές τις περιοχές, ενώ η τήρηση της απαγόρευσης και η επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε περίπτωση παραβίασής της ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τη Δημοτική Αστυνομία.