VOGE DS525X

ΔΟΚΙΜΗ: VOGE DS525X

Για να πας μπροστά πρέπει να υπακούς στις ανάγκες της αγοράς, να ξοδεύεις χρόνο αμέτρητο σε εργαστήρια και δοκιμές και να χρησιμοποιείς την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έλεγε το Δελτίο Τύπου του Voge DS525X όταν προσγειώθηκε στην Ελληνική αγορά την άνοιξη που μας πέρασε.

Η Voge πήρε το επιτυχημένο μοντέλο της 500DS/DSX και το εξέλιξε σε τέτοιο βαθμό που κυριολεκτικά το μεταμόρφωσε, παρουσιάζοντας το νέο DS525X με στόχο να ανέβει στη κορυφή στην κατηγορίας. Πόσοι πια θα ανέβουν σ ‘αυτήν τη κορυφή της κατηγορίας αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Η πρώτη γενιά 500DS αν και παρουσιάστηκε σε εντελώς λάθος εποχή -λόγω πανδημίας-έπιασε άμεσα τον παλμό του κοινού και σημείωσε αξιόλογες πωλήσεις στη χώρα μας και στις δύο εκδόσεις της.

VOGE DS525X

Η εντελώς νέα εμφάνιση με επιθετική σχεδίαση, το νέο ελαφρύτερο και ισχυρότερο πλαίσιο, ο νέος κινητήρας, τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα Full Led φωτιστικά σώματα αλλά και ο πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός του είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων αναβατών της κατηγορίας των μεσαίων adventure μοντέλων. Η νέα σχεδίαση είναι σαφώς πιο εντυπωσιακή με τους δυο προβολείς τεχνολογίας Full LED να ξεχωρίζουν εκατέρωθεν του ρύγχους.

Η Voge έχει διατηρήσει την ποιότητα κατασκευής σε υψηλό επίπεδο, παρουσιάζοντας μια μοτοσυκλέτα προσεγμένη όσον αφορά το φινίρισμα της, τη συναρμογή των πλαστικών αλλά και την ποιότητα βαφής της.

Το ρεζερβούαρ άλλαξε σχήμα με στόχο την καλύτερη εργονομία. Η θέση οδήγησης επανασχεδιάστηκε για οδηγό και συνεπιβάτη, με τη νέα σέλα να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στην πολύωρη οδήγηση και συνδυαστικά με το νέο ρεζερβουάρ να τοποθετεί τα πόδια του αναβάτη σε πιο φυσική και αεροδυναμικά προστατευμένη θέση.

Ο υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας έχει φτάσει σε κυβισμό τα 494 cc, από τα 471, με μέγιστη ισχύ 47,6 ίππων, γεγονός που το κάνει κατάλληλο για κατόχους άδειας οδήγησης Α2 ενώ η μέγιστη ροπή είναι 5,1 kgm, η οποία αποδίδεται ωστόσο λίγο ψηλά, στις 7.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας είναι αρκετά ελαστικός και τραβάει από χαμηλά ανεξαρτήτου ταχύτητας ενώ η προσθήκη ενός τελείως νέου υποβοηθούμενου συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης κάνει τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα του συμπλέκτη με πολύ μεγαλύτερη ευκολία, καθόσον η δύναμη που απαιτείται έχει μειωθεί κατά 25% δίνοντας κορυφαία αίσθηση και σιγουριά στον οδηγό. Ανεβάζει θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να καίγονται τα πόδια μας από τον ζεστό αέρα.

VOGE DS525X

Ταξίδι θα κάνει ανετότατα στα 140-150 χλμ ακόμα και δικάβαλος εκεί που οι στροφές του κινητήρα δείχνουν περίπου τις 6.300 χωρίς να υπάρχουν ενοχλητικοί κραδασμοί πέραν του απόλυτα φυσιολογικού. Το σασμάν δεν είναι σκληρό λένε κάποιοι… είναι απλά λίγο πιο θορυβώδες από το κανονικό. Η τελική του ταχύτητα είναι τα 180 χλμ όταν στον κοντέρ γράφει κατι παραπάνω από τα 190 χλμ. Ο κινητήρας έχει δύο διαφορετικά riding modes, ονόματι Ε-Mode και S-Mode. Το πρώτο είναι το λεγόμενο “Eco” για οδήγηση με έμφαση στην οικονομία, ενώ το δεύτερο είναι το αντίστοιχο “Sport” για όσους θέλουν βελτιωμένες επιδόσεις και αρέσκονται στην επιθετική οδήγηση.

VOGE DS525X

Η διαφορά που έχουν μεταξύ τους στην πράξη είναι ότι στο S mode είναι λίγο πιο αισθητή η απόκριση στο γκάζι στις μεσαίες στροφές, όχι όμως κάτι ιδιαίτερο που θα σε κάνει να πεις ΟΥΑΟΥ.

Τελείως νέο είναι και το πλαίσιο από ατσάλι, με σχεδίαση και κατασκευή που προσφέρει σημαντικά αυξημένη ακαμψία παράλληλα με μείωση του βάρους κατά 4,5 ολόκληρα κιλά. H TFT 7 ιντσών οθόνη είναι νέα έγχρωμη προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση στον αναβάτη, με ενδείξεις που περιλαμβάνουν από την κατάσταση του ABS και του Traction Control μέχρι τις πιέσεις των ελαστικών. Μέσω τεχνολογίας bluetooth συνδέεται με το κινητό του αναβάτη, ενώ αυτό που μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα είναι ότι όταν θα έρθει σε άμεση επαφή με τον ήλιο γίνεται δυσανάγνωστη αρκετά και αυτό είναι πρόβλημα.

VOGE DS525X

Το VOGE DS525X έχει δεχθεί και μια σημαντική αναβάθμιση στην εμπρός ανάρτηση, όπου το USD πιρούνι των 41mm διαθέτει πλέον και δυνατότητα ρύθμισης, ενώ όσον αφορά το πίσω αμορτισέρ, το εργοστάσιο επανασχεδίασε το σύστημα του μοχλικού, το οποίο αν και επανασχεδιασμένο θα βόλευε να ήταν λίγο πιο σκληρό. Η προσεγμένη εμφάνιση ολοκληρώνεται με ακτινωτές ζάντες που δέχονται λάστιχα χωρίς αεροθάλαμο (tubeless) και με χρυσό φινίρισμα στην περίπτωση της συγκεκριμένης έκδοσης.

Η σέλα του αναβάτη έχει μικρή απόσταση από το έδαφος, θα βολέψει περισσότερα αναστήματα κάτω του 1,75 και θα κουράσει περισσότερο όσους είναι πάνω από 1,80.

Η ξεχωριστή σέλα του συνεπιβάτη τον κάνει να κάθεται λίγο πιο ψηλά από τον αναβάτη έχοντας το δικό του οπτικό πεδίο καθαρό και ευδιάκριτο. Στο ταξίδι η προστασία από τον αέρα είναι αρκετά καλή, με τη ζελατίνα να έχει αρκετή επιφάνεια για να καλύψει τον αναβάτη. Ρυθμίζεται μεταξύ δύο μόνο θέσεων, απλά τραβώντας ή σπρώχνοντας με το χέρι χωρίς εργαλεία και χωρίς καν να χρειάζεται να κατέβεις από τη σέλα.

VOGE DS525X

Η προστασία επεκτείνεται και στα πόδια, τα οποία πλέον καλύπτονται αρκετά από τα φαρδιά πλαστικά ενώ και οι χούφτες τιμονιού συμπληρώνουν και αυτές με τη σειρά τους ένα επαρκέστατο τουριστικό πακέτο. Το μπροστινό σύστημα υπακούει καλά στις οδηγίες του αναβάτη, η μοτοσυκλέτα θα μπει και θα βγει από τη στροφή ακλόνητη εμπνέοντας εμπιστοσύνη, πάντα εντός λογικών ορίων. Στα φρένα οι διπίστονες δαγκάνες της Nissin βάζουν και αυτές με τη σειρά τους το λιθαράκι που χρειάζεται στην αυτοπεποίθηση του αναβάτη, ενώ ένα τσακ πιο δυνατό αρχικό δάγκωμα στα φρένα θα ήταν το ιδανικό!

Στο χώμα έχει κάποιες δυσκολίες διέλευσης από τις διαδρομές των αναρτήσεων που είναι λίγο ψηλότερες από τις τυπικά ασφάλτινες, τη μηδενική προστασία του κινητήρα που τον αφήνει εντελώς εκτεθειμένο, την θέση του τιμονιού και των μαρσπιέ αλλά και στο πόσο ανοίγουν τα πόδια στο ρεζερβουαρ όταν οδηγας όρθιος. Το ABS απενεργοποιείται στον πίσω τροχό όπως και το Traction control και η όλη φιλικότητα που διέπει τη μοτοσυκλέτα είναι σύμμαχος σου στο χώμα, αλλά είναι αρκετά σαφές πως ο ρόλος της μοτοσυκλέτας είναι καθαρά εκδρομικός και περιηγητικός.

VOGE DS525X

Η κατανάλωση που μετρήσαμε από τον οικονομικό κινητήρα του DS525X κυμάνθηκε μεταξύ 4,5-5 λίτρα.

Σίγουρα το Voge DS525X αποτελεί την πιο value for money πρόταση της αγοράς στα 5,995 ευρώ που κοστίζει και είναι μια ολοκληρωμένη adventure μοτοσυκλέτα στη μεσαία κατηγορία, σχεδιασμένη ακριβώς για τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς. Όπως πάντα η τελική επιλογή είναι δική σας.