Δοκιμη BMW F900 XR

Δοκιμή: BMW F900 XR (+video)

Η BMW θέλησε να επενδύσει στην μεσαία κατηγορία των sport touring μοτοσυκλετών καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που έχει η βαυαρική εταιρία σε αυτή την κατηγορία και βέβαια βάζοντας φωτιά στην κατηγορία των σπορ τουριστικών μοτοσυκλετών με το F900 XR.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον μικρό αδερφό του S1000 XR ο οποίος συνδυάζει σπορ χαρακτήρα παράλληλα με τουριστικές δυνατότητες.

 

Εμφανισιακά το F900 XR μοιάζει πολύ με τον μεγάλο αδερφό αλλά μέχρι εκεί!

Δοκιμή BMW F900 XR

Μην τολμήσει κανείς να το συγκρίνει με το ψηλό superbike γιατί πραγματικά θα απογοητευτεί!

Το νέο BMW F900 XR διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό που συναντάμε κυρίως σε μεγαλύτερες κατηγορίες καθώς και μια πολύ καλή και σωστή  ποιότητα κατασκευής πλαστικών η οποία συνεχίζει να είναι κάτω από τα αυστηρά πλαίσια της BMW. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό ενώ το αφαιρούμενο υποπλαίσιο είναι και αυτό από ατσάλι και έχει σχεδιαστεί ώστε να δημιουργεί μια πολύ όμορφη και κομψή κοντή ουρά.

Δοκιμή BMW F900 XR

Ο κινητήρας προέρχεται από το F850 GS του 2018 έχοντας μια αύξηση ιπποδύναμης και μια πιο γεμάτη καμπύλη ροπής. Έτσι από τα 853 κ.εκ. έχουμε πάει στα 895 κ.εκ. αποδίδοντας 105 ίππους στις 8.750 στροφές με 9,3 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η αύξηση του κυβισμού συνοδεύεται από μεγαλύτερη ελαστικότητα στις χαμηλομεσαίες στροφές.

Σημαντικό εφόδιο του νέου κινητήρα είναι ο τρόπος που αποδίδει τη ροπή του, καθώς ήδη από τις 3.000 στροφές έχεις διαθέσιμα 8 κιλά ροπής! Οι 105 ίπποι που έχουν αναλάβει να κινήσουν τα 219 κιλά του BMW F900 XR προσφέρουν άμεσες επιταχύνσεις με τρόπο ομαλό όμως που δεν τρομάζει.

Σε ανοιχτό δρόμο η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή αφού μπορείς να γράψεις ακούραστα χιλιόμετρα χωρίς ενοχλητικούς κραδασμούς να φτάνουν σε χέρια και σώμα και αυτό χάρη στους δυο αντικραδασμικους άξονες που έχει τοποθετήσει η BMW για την μείωση κραδασμών.

Η μοτοσυκλέτα είναι φτιαγμένη για καθημερινή μετακίνηση, το τιμόνι αν και είναι φαρδύ δεν κόβει πολύ και ίσως δυσκολέψει λίγο σε επιτόπιες μανούβρες, ενώ bonus στην αστική κίνηση είναι ο μαλακός συμπλέκτης,  Η θέση οδήγησης είναι σχετικά όρθια έχοντας μια κλίση προς τα εμπρός και ύστερα από αρκετή ώρα πάνω στην σέλα η κούραση είναι το μόνο συναίσθημα που δεν νιώσαμε!

Δοκιμή BMW F900 XR

Το ταλέντο βέβαια της μοτοσυκλέτας δεν ξεδιπλώνεται εντός πόλης αλλά εκτός αυτής και ειδικά σε επαρχιακά στροφιλίκια όπου εκεί ανακαλύπτεις πόσο καλή δουλειά έχει γίνει μεταξύ πλαισίου και αναρτήσεων. Οι εναλλαγές κατεύθυνσης γίνονται εύκολα και άμεσα και γενικά όρεξη να έχετε να κυνηγάτε και να κυνηγιέστε!

Πάρα το μη ρυθμιζόμενο πιρούνι, οι αναρτήσεις δουλεύουν σωστά κάνοντας αυτό που πρέπει. 

Δοκιμή BMW F900 XR

Το BMW F900 XR έχει διαδρομή ανάρτησης 170 χιλιοστά για μπροστά και 172 χιλιοστά για πίσω ενώ το σύστημα πέδησης  δεν μπορεί να κρύψει τις σπορ καταβολές του συνδυάζοντας πλευστούς δίσκους 320 χιλιοστών με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo για μπροστά και έναν δίσκο 265 χιλιοστών με πλευστή δαγκάνα μονού εμβόλου για πίσω έχοντας, δίνοντας ένα πολύ καλό αρχικό δάγκωμα και μια πολύ καλή αίσθηση φρεναρίσματος.

Να σημειώσουμε εδώ πως το Cornering ABS προσφέρει μέγιστη ασφάλεια κατά την επιβράδυνση ακόμα και υπό κλίση!

Δοκιμή BMW F900 XR

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει όλα όσα μπορείς να βρεις και στα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας με την βασική έκδοση να διαθέτει ABS, Traction, δύο modes Rain και Road, προβολέα και προειδοποιητικά φλας LED, Ρυθμιζόμενες μανέτες φρένου και συμπλέκτη, πρίζα 12V καθώς και την γνωστή  TFT έγχρωμη οθόνη 6,5 ιντσών με δυνατότητα διασύνδεσης με smartphone, με όλες τις λειτουργίες να ελέγχονται από την ροδέλα που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ.

Τα φώτα προσαρμόζονται στην εκάστοτε κλίση που παίρνει η μοτοσυκλέτα κάθε φορά και είναι πραγματικά εκπληκτικά κάνοντας κυριολεκτικά την νύχτα-μέρα.

Δοκιμή BMW F900 XR

Υπάρχουν δύο ζεύγη LED δεξιά και αριστερά που παίρνουν την πληροφορία από την μονάδα IMU που ενημερώνει για την κλίση της μοτοσυκλέτας κάθε εκατό χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Δοκιμή BMW F900 XR

Η ζελατίνα ρυθμίζεται πολύ εύκολα σε 2 θέσεις με το χέρι ακόμα και εν κινήσει, με τη χαμηλή της θέση της να είναι άριστη για κίνηση στην πόλη, και με την ψηλή να προσφέρεται για αυτοκινητόδρομο και ταξίδια, ενώ στον κατάλογο με τον after market εξοπλισμό περιλαμβάνεται και ψηλότερος ανεμοθώρακας.

Το ρεζερβουάρ είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτα παραγωγής και μπορεί να αποθηκεύσει 15,5 λίτρα καυσίμου. Η κατανάλωση που μετρήσαμε κυμάνθηκε μεταξύ 5,5-6,5 λίτρα/100 χλμ. και με μια συντηρητική οδήγηση η αυτονομία μπορεί να φθάσει και τα 250 χιλιόμετρα.

Δοκιμή BMW F900 XR

Το 900 XR είναι ευέλικτο, γρήγορο, όμορφο και κουβαλάει πάνω του την βαρύτητα και το κύρος του έλικα, είναι έτοιμο να κοιτάξει κατάματα τον ανταγωνισμό θέλοντας να πάρει μερίδιο από τις πωλήσεις των Tracer 9Tiger 900, VStrom 1000 και Versys 1000.

Για τους κατόχους διπλώματος Α2 η BMW διαθέτει και ανάλογη έκδοση γεγονός που διευρύνει σημαντικά το εν δυνάμει πελατολόγιο της.

Τα χρώματα που είναι διαθέσιμο το F900XR είναι το κόκκινο με γκρι, το κίτρινο με γκρι και το ασημί με γκρι και η τιμή εκκίνησης του είναι τα 11.950€, αποκεί και πέρα υπάρχει μια πλήρης γκάμα με γνήσια αξεσουάρ BMW ώστε να φέρεται την μοτοσυκλέτα στα μέτρα σας!