Δοκιμή: Triumph Tiger Sport 660 (+video)

Δοκιμή: Triumph Tiger Sport 660 (+video)

Triumph Tiger Sport 660: Από τα Μετέωρα στο γραφείο, μια γκαζιά απόσταση. 

Μία μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή μετακίνηση από το σπίτι στη δουλειά με πολύ μικρούς συμβιβασμούς από την πλευρά του αναβάτη αφού είναι τόσο ευέλικτη που σπάνια θα υπενθυμίσει τον κυβισμό της.

Με κοντές τις τρεις πρώτες σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων και με άριστο ζύγισμα μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στην κίνηση με τη χάρη ενός… σκούτερ, αλλά και την άνεση μίας μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού.

Από την άλλη μεριά μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια πλήρης φορτίου οπουδήποτε, αλλά αν θέλει κάποιος να την απολαύσει πρέπει να πάρει τον δρόμο με τις στροφές. Από όλα τα ατού της νέας Triumph Tiger 660 τα κρατήματά της και η οδική της συμπεριφορά είναι αυτά που αφήνουν άφωνο κάθε έμπειρο μοτοσυκλετιστή.

Δοκιμή: Triumph Tiger Sport 660 (+video)

Βλέποντας την Triumph Tiger Sport 660 μένεις με την αίσθηση ότι κοιτάζεις μια super sport μοτοσυκλέτα με αιχμηρή όψη, πολλές σχεδιαστικές γωνίες, απλά είναι πολύ ψηλότερη από οποιαδήποτε super sport.

Αυτό το ύψος είναι που δίνει φυσικές γωνίες σε όλα τα άκρα των σωμάτων αναβάτη και συνεπιβάτη. Γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, αγκώνες το ίδιο πάνω σε μία σέλα που δεν είναι τεράστια, αλλά είναι πολύ καλά μελετημένη ώστε να κρατάει ξεκούραστους για πολλές ώρες τους φιλοξενούμενούς της.

Κάθεσαι λοιπόν ψηλά, το τιμόνι και τα μαρσπιε είναι σε φυσιολογικές θέσεις και τα πόδια πατούν με ευκολία το έδαφος ακόμη και για αναβάτες κάτω του 1,80 και τα 206 κιλά της που φαίνονται αρκετά, εξαφανίζονται ως δια μαγείας αν χρειαστεί να την κάνετε μπροστά πίσω.

Η TFT οθόνη είναι ιδιαίτερη αισθητικά, αλλά έχει τα λειτουργικά της θέματα, αφού δεν μπορείς να έχεις όλες τις πληροφορίες χωρίς να αποφύγεις το scroll down με το αντίστοιχο κουμπί. Η ζελατίνα έχει ρύθμιση σε οκτώ διαφορετικές θέσεις για κάθε χρήση και ταχύτητα. Επίσης είναι αρκετά φαρδιά ώστε να προστατεύει το σώμα του αναβάτη από τον αέρα, αλλά και αρκούντως  στενή στη βάση της ώστε να ταιριάζει στην κομψότητα της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας σχεδιαστικά.

Δοκιμή: Triumph Tiger Sport 660 (+video)

Η Triumph και με τη νέα Tiger 660 εμμένει παραδοσιακά στο τρικύλινδρο σύνολο. Από τα 660 κυβικά έρχονται 80 ίπποι στις 10.250 στροφές και 6,5 κιλά ροπής στις 6.250 στροφές με τον χαρακτηριστικό τρικυλινδρο ήχο να παράγεται από ένα κοντό τελικό εξάτμισης.

Υπάρχει φυσικά ABS, το οποίο δεν απενεργοποιείται, αλλά και Traction Control το οποίο όμως μπορεί να απενεργοποιηθεί. Και το κυριότερο απέναντι στον ανταγωνισμό δύο προγράμματα οδήγησης Sport και Rain.

Οι Άγγλοι δεν τσιγκουνεύτηκαν ώστε να φτάσουν τον στόχο που όπως φαίνεται αφού οδηγήσεις την μοτοσυκλέτα ήταν το απόλυτο κράτημα. Εκτός των ηλεκτρονικών βοηθημάτων που αναφέραμε, υπάρχει και η παλιά καλή φυσική που κρατάει ένα όχημα στον δρόμο. Στα περιφερειακα λοιπόν οι μηχανικοί της Triumph επέλεξαν και ταίριαξαν επάνω στην Tiger 660 τα κορυφαία Nissin στα φρένα και Showa στις αναρτήσεις.

Η οδήγηση της νέας Triumph Tiger Sport 660 στις στροφές σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις υπόλοιπες αρετές της. Είναι στημένη για εντελώς πολεμική οδήγηση σε δρόμο με στροφές, όπου θα είναι δύσκολο και για πολύ πιο δυνατές ή «στριφτερές» υποτίθεται μοτοσυκλέτες να την ακολουθήσουν.

Δοκιμή: Triumph Tiger Sport 660 (+video)

Η αγγλική φίρμα ανέδειξε την πάλαι ποτέ κυριαρχία των ευρωπαϊκών μοτοσυκλετών στο κεφάλαιο κράτημα.  Το συνολικό αποτέλεσμα βοηθιέται και από τον κινητήρα ο οποίος χρειάζεται παίξιμο με τον λεβιέ των ταχυτήτων για να κρατήσει υψηλή ταχύτητα η μοτοσυκλέτα, κάτι όμως που δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αφού και το μοτέρ είναι ψυχωμένο, αλλά και το κιβώτιο ταχυτήτων απόλυτα συνεργάσιμο.

Η Tiger είναι οικονομική στην κατανάλωση καυσίμου, που κυμαίνεται γύρω από 5,5 – 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Επίσης οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει cost cutting κατά 30% στα ανταλλακτικά που θα χρειαστεί η μοτοσυκλέτα και τονίζουν ότι το service απαιτείται κάθε 16.000km.

Κι επειδή μία μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο για στροφιλίκια και για να σε πηγαίνει κάθε πρωί στη δουλειά, η Triumph Tiger Sport 660 έχει προβλέψει και για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Εκτός λοιπόν από την ψηλή ζελατίνα που σε προστατεύει από τον αέρα στις υψηλές ταχύτητες και από την μικρή στο μάτι αλλά θαυματουργή σέλα  που πάνω της μπορείς να περάσεις πολλές ξεκούραστες ώρες, υπάρχουν έτοιμες υποδοχές για πλαϊνές βαλίτσες στην ουρά της Tiger, καθώς και χειρολαβές για τον συνεπιβάτη.

Δοκιμή: Triumph Tiger Sport 660 (+video)

Η Triumph Tiger Sport 660 είναι μία άνετη μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να σε κάνει πολύ καλύτερο αναβάτη, όπως όλες οι μοτοσυκλέτες που έχουν τόσο μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης και είναι τόσο καλά στημένη στον δρόμο.

Μπορεί οι 80 ίπποι να μην είναι ακριβώς ένα πιασάρικο τριψήφιο νούμερο, έχει όμως μια γενναιόδωρη ροπή που σε συνδυασμό με το εκπληκτικό στήσιμο της δεν θα σας περάσει καμία στιγμή από το μυαλό να είχατε λίγα παραπάνω άλογα και βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση της χρονιάς.