Triumph Speed + Scrambler 400

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Triumph Speed + Scrambler 400(+Video)

Η Triumph Motorcycles, η θρυλική βρετανική εταιρεία, λανσάρει δύο συναρπαστικά νέα μοντέλα, τα Speed 400 και Scrambler 400, που απευθύνονται σε μια νέα γενιά αναβατών.

Η Triumph βλέποντας τον ανταγωνισμό των μικρών retro look μοτοσυκλετών να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο αποφάσισε να μπει και αυτή δυναμικά ¨κυνηγώντας¨ μικρούς ανταγωνιστές αλλά και προσεγγίζοντας μικρότερες ηλικίες, με δυο πιο fun bikes μοντέλα από αυτά που ήδη ξέραμε. 

Η Speed 400, έκδοσης δρόμου και η κλασική Scrambler 400 για λίγο πιο σκληρές απαιτήσεις είναι οι δύο νέες μονοκίλυνδρες μοτοσυκλέτες της Αγγλικής εταιρίας και είναι και οι πρώτες που κατασκευάζονται στην Ινδία ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Triumph με την Ινδική Bajaj. 

Triumph Speed + Scrambler 400

Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα σε ποιότητα κατασκευής, σχεδιασμό και φινίρισμα είναι ευτυχώς Triumph. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι έχουμε δυο μικρογραφίες των Speed Twin και Scrambler 1200 προσεγμένες ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Τα δυο μικρά Triumph που μικρά μόνο στα κυβικά τα λες, φόρεσαν δυο εντυπωσιακά χρυσά αντεστραμμένα πιρούνια  και βγήκαν στον δρόμο. Η αρχή έγινε στην Βαλένθια της Ισπανίας και στους γύρω ορεινούς δρόμους της πόλης σε μια διαδρομή περίπου 180 χιλιομέτρων.

Λιτές και απέριττες και οι δύο και πανομοιότυπες αλλά μόνο στο μάτι, αφού οι διαφορές τους είναι λίγες, αλλά δομικές θα μπορούσαμε να πούμε.  Ίδιος κινητήρας , ίδιο πλαίσιο, διαφορετικό όμως στήσιμο και βασικές διαφορές σε θέματα εξοπλισμού και περιφερειακών.

Τα περισσότερα χιλιόμετρα τα κάναμε πάνω στην Speed 400 η οποία έχει πιο χαμηλή θέση οδήγησης, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσουν τόσο οι μικρόσωμοι όσο και οι πιο άπειροι αναβάτες ενώ η Scrambler έχει άλλη γωνία κάστερ, φαρδύτερο τιμόνι για καλύτερο έλεγχο στο χώμα και φυσικά αναρτήσεις μεγαλύτερης διαδρομής.

 Η θέση οδήγησης στο Speed 400, του οποίου το τιμόνι είναι πιο στενό σε φέρνει λίγο πιο «μπροστά» ενώ στο Scrambler επειδή έχει πιο φαρδύ και ψηλό τιμόνι αλλά και  διαφορετική σέλα δημιουργεί μια πολύ βολική στάση σώματος.

Triumph Speed + Scrambler 400

Ο ολοκαίνουριος μονοκύλινδρος κινητήρας 398κ.εκ με ψεκασμό καυσίμου και υγρόψυξη συνδυάζει το μοντέρνο κλασικό στυλ της Triumph με την τεχνολογία αιχμής για να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις με άμεση απόκριση και μεστό ήχο εξάτμισης. Η δύναμη έρχεται όμορφα απλωμένη και η ισχύς των 40 ίππων είναι αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας. 

Οι πρώτες δύο σχέσεις είναι πολύ κοντές και αυτό είναι επίσης καλό για νέους μοτοσυκλετιστές καθώς διευκολύνει λίγο τις εκκινήσεις από στάση. Από τις 3,000 ως τις 9,000 στροφές ο κινητήρας έχει αρκετή δύναμη και θα ταξιδέψει άνετα και ξεκούραστα ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο.

 

Το πρώτο καλό νέο εκτός από την όμορφη εμφάνιση των δύο μοτοσυκλετών είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωσή τους, κάτι που με 3,5 ευρώ το λίτρο ακούγεται πολύ ανακουφιστικό. Από εκεί και πέρα, οι 40 ίπποι δεν είναι πολλοί, αλλά ούτε και τα 170 κιλά απόβαρου. Αυτό σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα μπορεί να κινηθεί χωρίς πρόβλημα σε κάθε τεραίν, μέχρι και αρκετά μεγάλα ταξίδια μπορούν να έρθουν εις πέρας με επιτυχία. 

Βέβαια το κοντό μεταξόνιο δεν αφήνει χώρο για πολλά μπαγκάζια με δύο άτομα, αλλά όχι ότι δεν μπορείς να τη φορτώσεις. Από την άλλη το ίδιο κοντό μεταξόνιο δίνει τρομερή ευελιξία στους μποτιλιαρισμένους δρόμους αλλά και σε μια πιο σφιχτή και απαιτητική οδήγηση. 

Ένα δισκόφρενο εμπρός, 300 mm με τετραπίστονη δαγκάνα και ένα πίσω κάνουν πολύ καλή δουλειά αν εξαιρέσεις ένα μικρό αρχικό δάγκωμα στο μπροστινό. 

Triumph Speed + Scrambler 400

Λιτή μοτοσυκλέτα, λιτά και τα ηλεκτρονικά της. ABS και Traction Control και τίποτε άλλο. Βέβαια από την άλλη πλευρά η αλήθεια είναι πως και η ισχύς που έχουν να τιθασεύσουν τα δύο νέα μοντέλα της Triumph δεν είναι και τόσο μεγάλη. 

Όλα τα φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED ενώ όσον αφορά τις πληροφορίες που έρχονται στον αναβατή, φαντάζομαι λόγω μείωσης κόστους έχουμε μια λίγο “παλιά” LCD οθόνη η οποία περιβάλλεται από ένα μεγάλο αναλογικό στροφόμετρο. Οι απαραίτητες πάντως θύρες φόρτισης για το κινητό ή το GPS σας υπάρχουν κανονικά.

Και σειρά έχει η Scrambler έκδοση τώρα, με μακρύτερο μεταξόνιο και μικρότερη γωνία κάστερ, 19 ίντσες μπροστινό τροχό, ψηλότερη σέλα, αλλά ταυτόχρονα λίγο λεπτότερη κάτι που επιτρέπει να κλέψεις ύψος. Το εμπρός δισκόφρενο εδώ είναι 320mm αντί για τα 300mm του Speed, οι αναρτήσεις έχουν μακρύτερες διαδρομές κατά 10 χλστ μπροστά και 20 χλστ πίσω σε σχέση με το Speed και τα ελαστικά έχουν διαφορετική χάραξη τα οποία έχουν και αυτά πολύ καλή πρόσφυση τόσο σε άσφαλτο όσο και στο λίγο χώμα που πατήσαμε για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Κατά τα άλλα, καλυμμένη υδρόψυξη, όπως και στην Speed, αλλά και προστατευτικό στην κοιλιά της μοτοσυκλέτας, off road χούφτες, τιμόνι με μπάρα και μαξιλαράκι, προστατευτικό φαναριού και η Scrambler δείχνει κατευθείαν ότι είναι πιο χωματερή από την ασφάλτινη αδελφή της. Η θέση οδήγησης είναι πιο όρθια και ακόμη και ο λεβιές του πίσω φρένου είναι πιο φαρδύς για ευκολότερη εύρεσή του στο χώμα. Η όρθια θέση οδήγησης είναι πιο κοντά στην off-road λογική αλλά μην περιμένετε το κάτι παραπάνω, θα αρκεστείτε σε απλές χωμάτινες εξερευνητικές διελεύσεις με απενεργοποιημένο Traction control και ABS στον πίσω τροχό. 

Triumph Speed + Scrambler 400

Με την Triumph 400, είτε στην ασφάλτινη, είτε στη χωμάτινη έκδοση, μπορείς να κινηθείς στην κίνηση με αναρτήσεις, φρένα και αίσθηση μεγάλης μοτοσυκλέτας αλλά όχι και το βάρος αυτών που σε αυτές τις κατηγορίες σε μεγάλους κυβισμούς ξεπερνούν κατά πολύ τα 200 κιλά.

Και οι δύο μοτοσυκλέτες είναι  από τις κορυφαίες προτάσεις μεσαίου κυβισμού ότι πρέπει για τον νέο αναβάτη, αλλά και για τον έμπειρο που θέλει μια μικρή, οικονομική, αλλά και με βαρύ όνομα μοτοσυκλέτα. Εύκολες στην οδήγηση αλλά και πολύ εντυπωσιακές αφού το λογότυπο της Triumph, μέχρι στιγμής, τοποθετείται μόνο σε premium κατασκευές. 

Φτάνοντας στο τέλος της οδηγικής παρουσίασης έχουμε και λέμε, τιμή, κάτω από 7.000 ευρώ και συγκεκριμένα 5,690 για την έκδοση Speed 400 και 6,390 για την Scrambler, κατανάλωση που φλερτάρει εύκολα με σκούτερ 250, service κάθε 16.000 χλμ και εμφάνιση-φινίρισμα ότι ακριβώς περιμένεις από μια Triumph.

Νομίζω είναι από τις σπάνιες στιγμές που δεν χρειάζεται να θυσιάσει κανείς ένα τεράστιο ποσό για να βρεθεί στη σέλα μιας πραγματικά αγγλικής μοτοσυκλέτας.