Ελαστικά MICHELIN – Πηγή επιδόσεων και καινοτομίας για το περιβάλλον

Ελαστικά MICHELIN: Πηγή επιδόσεων και καινοτομίας για το περιβάλλον

Τα νέα μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slick για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP™ κατευθύνονται προς την Πορτογαλία μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στην πίστα Lusail στο Κατάρ.

Ο αγώνας Grande Prémio Tissot de Portugal πραγματοποιείται, όπως και πέρυσι, το τέταρτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Δεν ειναι οπως το 2023 ο εναρκτήριος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP, αλλά αυτή τη φορά είναι το δεύτερο Grand Prix της σεζόν. Πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Qatar Airways του Κατάρ, οι 22 αναβάτες MotoGP μπόρεσαν να γνωρίσουν τις νέες γκάμες ελαστικών MICHELIN Power Slick, τις επιδόσεις των οποίων είχαν ήδη ανακαλύψει κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Το ρεκόρ πίστας όλων των εποχών και το ρεκόρ αγώνα καταρρίφθηκαν κι οι αναβάτες ελπίζουν τώρα να  σημειώσουν νέα ρεκόρ στην πίστα Autódromo International do Algarve, χάρη στο συνδυασμό μοτοσυκλέτας/ελαστικού που έχει εξελιχθεί σημαντικά. Αυτά τα νέα ρεκόρ μπορούν να σημειωθούν χάρη στα νέα μείγματα γόμας που αναπτύχθηκαν από μηχανικούς της Michelin.

Σε ένα πολύ ευχάριστο φυσικό περιβάλλον, η πίστα του  Portimão έχει μήκος 4.6 μέτρα  και διαθέτει 15 στροφές (εννέα δεξιές και έξι αριστερές) και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100.000 θεατές. Η μεγάλη ευθεία σχεδόν ενός χιλιομέτρου, που περνά μπροστά από τα pits, επιτρέπει στους αναβάτες να ξεπεράσουν τα 350 χλμ/ώρα. Η έντονες ανισομετρικές διαφορές της διαδρομής και το ιδιαίτερο και κατηφορικό κομμάτι στην πρώτη στροφή δίνουν στην πίστα τον ορισμό «τρενάκι του τρόμου». Το επίπεδο πρόσφυσης θεωρείται αρκετά καλό από τους αναβάτες, αλλά το αρνητικό είναι ο καιρός, που πάντα είναι αβέβαιος, λόγω της θέσης της πίστας, κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό και έτσι μπορεί να φυσάει ή να βρέξει. Ωστόσο, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, τα ελαστικά MICHELIN θα είναι η λύση!

«Αυτή η πίστα είναι πολύ τεχνική, με μεγάλη ποικιλία στροφών και εναλλαγών ρυθμού, αλλά και με εντυπωσιακές αναβάσεις και καταβάσεις», δήλωσε ο Piero Taramasso, Διευθυντής Michelin Motorsport Two-Wheel Manager. «Για να αποδώσεις σε αυτόν τον τύπο πίστας, χρειάζεσαι ελαστικά που να συνδυάζουν πολλές βασικές ιδιότητες όπως πρόσφυση, σταθερότητα και συνέπεια, και μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που δείχνουν τα νέα μας μείγματα γόμας κατά τη διάρκεια δοκιμών και αγώνων, είμαστε σίγουροι. Επίσης, με βάση την ανάλυση των δεδομένων που συλλέξαμε εδώ το 2023, επιλέξαμε τους ίδια μείγματα γόμας για φέτος. Όσον αφορά το μπροστινό ελαστικό, θα παρέχουμε στους συνεργάτες μας τρία μείγματα γόμας – Μαλακό, Μεσαίο και Σκληρό – με συμμετρικό πέλμα και δύο επιλογές για τον πίσω – Μαλακό και Μεσαίο. Δεδομένης της διαμόρφωσης της πίστας, το Soft ελαστικό θα είναι, ωστόσο, ασύμμετρο, με τον δεξιό ώμο πιο σκληρό από τον αριστερό. Θα μπορέσουμε έτσι να ξεπεράσουμε όλους τους περιορισμούς αυτής της απαιτητικής πίστας».

Σε περίπτωση βροχής, η Michelin θα έχει διαθέσιμη τη βρόχινη γκάμα MICHELIN Power Rain, η οποία αποτελείται από συμμετρικά μαλακά και μεσαία μείγματα γόμας για τον μπροστινό τροχό, μαζί με ασύμμετρα μαλακά και μεσαία μείγματα γόμας για τον πίσω, και τα δύο με σκληρότερη δεξιά πλευρά.

Πρώτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Enel MotoE ηλεκτρικων μοτοσυκλετών

Η Michelin είναι ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE από τη δημιουργία του το 2019. Αποτελεί ένα πραγματικό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης για τον Όμιλο Michelin και επιτρέπει τη δοκιμή τεχνολογικών καινοτομιών σε απαιτητικές συνθήκες. Αυτή τη σεζόν, το πρωτάθλημα θα αποτελείται και πάλι από 16 αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν σε οκτώ Σαββατοκύριακα  Grand Prix MotoGP.

Για τη σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Enel MotoE 2024, η Michelin αποκαλύπτει μια νέα γκάμα ελαστικών που διαφέρουν από τα παραδοσιακά αγωνιστικά ελαστικά. Τα ελαστικά MICHELIN MotoE που θα εξοπλίσουν τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Ducati αυτή τη σεζόν περιέχουν 49% ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά μπροστά και 53% πίσω, σε σύγκριση με 34% και 52% αντίστοιχα το 2023.

Υπάρχει επίσης ένα νέο σχέδιο πέλματος στο πίσω ελαστικό, που διαθέτει εφήμερα σχέδια με βελούδινη εμφάνιση, σχεδιασμένο να ξεθωριάζει κατά τους πρώτους γύρους της πίστας. Αυτά τα σχέδια θυμίζουν τη σχεδίαση του Concept VISION που παρουσιάστηκε το 2017, το οποίο αποτελεί παράδειγμα του προβλεπόμενου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της Michelin στον τομέα των ελαστικών έως το 2050.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στον τομέα των ελαστικών αγώνων, τα οποία εκτός από την αύξηση της αντοχής τους, δεν γυρίζουν την πλάτη τους στις επιδόσεις. Πράγματι, οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα Portimão το Φεβρουάριο του 2023, μας επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε τις δυνατότητες αυτών των νέων ελαστικών στην πίστα.

Πρόγραμμα αγώνων Σαββατοκύριακου

Η νέα μορφή που εγκαινιάστηκε το 2023, και συγκεκριμένα η εισαγωγή του αγώνα Sprint το απόγευμα του Σαββάτου (μισή απόσταση GP και μισοί βαθμοί απονομής), συνεχίζεται για τη σεζόν 2024.

Την Παρασκευή, το MotoE θα μπει πρώτα στην πίστα για 15 λεπτά δοκιμών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές  για το MotoGP διάρκειας 45 λεπτών,  στο τέλος του πρωινού. Το απόγευμα ένα νέο session δοκιμών MotoE θα προηγηθεί μιας ώρας δοκιμών MotoGP, κατά την οποία οι 10 ταχύτεροι αναβάτες θα προκριθούν απευθείας στη δεύτερη φάση των προκριματικών, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

Στο τέλος της ημέρας, τα δύο προκριματικά sessions MotoE θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιόδους των 10 λεπτών και αυτές θα ολοκληρώσουν τη δράση της ημέρας στην πίστα. 

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια ελεύθερη δοκιμή διαρκείας 30 λεπτών για το MotoGP και στη συνέχεια Q1 (διάρκειας 15 λεπτών) που θα επιτρέψει στους δύο ταχύτερους να ενωθούν με τους 10 αναβάτες που έχουν ήδη προκριθεί στο Q2. Αυτό το τελευταίο session  (επίσης διάρκειας 15 λεπτών) θα καθορίσει τις θέσεις των αναβατών στη σχάρα εκίννησης για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια μεταξύ 12:15 μ.μ. και 4:10 μ.μ.: Πρώτα ο αγώνας MotoE (7 γύροι), μετά ο αγώνας MotoGP Sprint (12 γύροι) και τέλος ο δεύτερος γύρος του Σαββατοκύριακου για το MotoE.

Η έναρξη του Grand Prix (25 γύροι) θα γίνει την Κυριακή στις 2 μ.μ. τοπική ώρα.