ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE

ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE(+video)

Η Suzuki ανανεώνει το V-Strom 1050 για το 2023 με μια έκδοση που θέλανε πολύ καιρό να δουν οι φίλοι του best seller μοντέλου της Ιαπωνικής εταιρίας.

Ναι η αλήθειαη V-Strom 1050 καθυστέρησε αρκετά αλλά κάλιο αργά πάρα ποτέ όπως λέει μια γνωστή παροιμία.

Το V-Strom εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 και είναι χωρίς αμφιβολία ο αφανής ήρωας της κατηγορίας- ο αξιόπιστος τερματοφύλακας που κάνει αθόρυβα τη δουλειά του πίσω από μια ομάδα με πολύ πιο λαμπερούς και εντυπωσιακούς παίκτες. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί παρέμεινε τόσο δημοφιλής. Στιβαρό, εύκολο στην οδήγηση, σχετικά απλό και με αρκετά βοηθήματα για τους περισσότερους αναβάτες, διατήρησε μια ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετούς πορείας του.

ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE

Όσο στιβαρή και αξιόπιστη όμως και αν ήταν η V-Strom, η Suzuki ήξερε ότι από την ναυαρχίδα της έλειπε κάτι – ένας παράγοντας Χ πέρα από την τιμή της, που θα τη βοηθούσε να συγκριθεί με τον ανταγωνισμό.

Η Suzuki λοιπόν προχώρησε σε μια σημαντική ανανέωση της adventure οικογένειας V-Strom, εισάγοντας για πρώτη φορά μια έκδοση που πραγματικά δείχνει ικανή για το κάτι παραπάνω εκτός δρόμου μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια τα μεγάλα V-Strom φορούσαν πάντα τον ίδιο συνδυασμό τροχών – 19 ίντσες μπροστά και 17 πίσω – ακόμη και στις πιο “περιπετειώδεις” εκδόσεις ΧΤ.

Το μεγαλόσωμο V-Strom 1050 DE έρχεται πλέον με 21 εμπρός τροχό και λίγο μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, με επίσης αυξημένη την απόσταση από το έδαφος!

Αλλαγή στον κινητήρα δεν υπάρχει καμιά και έτσι συνεχίζει να κινείται από τον γνωστό μας V-90 στα 1.037 κυβικά με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, απόδοσης 107,4 ίππων στις 8.500 στροφές με 10,2Kg.m ροπής στις 6.000 στροφές.

ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE

Στον κινητήρα η Suzuki φόρεσε μια επαναπρογραμματισμένη κεντρική μονάδα ελέγχου (ECU) και στην κεφαλή συναντάμε νέες βαλβίδες εξαγωγής που συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας στον θάλαμο καύσης, ενώ έχουμε και αλλαγές στην κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων, καθώς η πρώτη και η έκτη σχέση έγιναν λίγο μακρύτερες, ενώ συνολικά η τελική μετάδοση κόντυνε ελαφρώς. Το quickshifter δύο κατευθύνσεων είναι από τα καλύτερα που έχω οδηγήσει, δουλεύει εξαιρετικά τόσο μέσα στην κίνηση σε αστικό περιβάλλον όσο και σε ποιο σπορ ρυθμούς αν χρειαστεί.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν αναβαθμιστεί στο DE (όπως και στο μοντέλο που είναι εστιασμένο στον δρόμο με τον μπροστινό τροχό 19 ιντσών), το οποίο αποκτά μια έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών. Οι λειτουργίες ισχύος παραμένουν οι ίδιες ( A-B-C)  με την καθεμία να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά ροπής και γκαζιού.

ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE

Στον στάνταρ εξοπλισμό και των δύο εκδόσεων, 1050 και 1050 DE, προστέθηκε ένα σύστημα ταχείας αλλαγής σχέσεων (quickshifter) που λειτουργεί και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα σχέσης, ενώ επαναπρογραμματίστηκε το cruise control για χρήση σε μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων.

Το αλουμινένιο πλαίσιο των V-Strom 1050 έχει αλλάξει στην περίπτωση της DE, καθώς έχουμε άλλη γεωμετρία στο μπροστινό μέρος του, αλλά και νέο αλουμινένιο ψαλίδι που είναι λίγο μακρύτερο από αυτό της βασικής έκδοσης.

Η σέλα σηκώθηκε λίγο στα 880 mm, 25 περισσότερα από το βασικό V-Strom 1050 και χωρίς δυνατότητα ρύθμισης ύψους, ενώ και τα μεγαλύτερα ατσάλινα μαρσπιέ έχουν μετακινηθεί ελαφρώς, κατά 5.6 mm ψηλότερα και 15.5 mm πιο μπροστά.

ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE

Η νέα οθόνη 5 ιντσών είναι ευανάγνωστη και απλή στη χρήση της και δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος πτυχίο ηλεκτρονικής μηχανικής για να αλλάξει τις λειτουργίες ή να απενεργοποιήσει το TC.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Suzuki δεν ανακάλυψε ξανά τον τροχό με το νέο V-Strom DE, αλλά του έδωσε τα εφόδια να επιχειρήσει πλέον μια αξιοπρεπέστατη εκτός δρόμου οδήγηση. Οι αναρτήσεις της KYB διαθέτουν μεγαλύτερες διαδρομές. Το πλήρως ρυθμιζόμενο χρυσό πιρούνι έχει 170 mm έναντι 160 mm του V-Strom 1050 και το επίσης ρυθμιζόμενο αμορτισέρ 169 mm αντί 160 mm της έκδοσης με τους τροχούς των 17 ιντσών. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών ήταν να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος στα 190 mm από 165 mm.

Το V-Strom 1050 DE στην οδήγηση του είναι τόσο φιλικό και ευχάριστο όσο και τα V-Strom των προηγουμένων εποχών. Αυτό που είναι νέο όμως εδώ είναι ότι ο V-twin μπορεί να παράγει ακριβώς την ίδια ροπή σε στροφές με το παλαιότερο V-Strom, με τη μείωση της τελικής σχέσης της μετάδοσης να του δίνει μια ευπρόσδεκτη ζωντάνια και ροπή για άμεσες επιταχύνσεις όπου και όπως χρειαστεί. Ο V2 κινητήρας έχει μια γλυκιά – στρωτή λειτουργία και μια ομαλή απόκριση στο γκάζι σε κάθε mode που σου επιτρέπουν να κινείσαι με χαμηλές στροφές χωρίς ίχνος σκορτσαρίσματος τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε ταξίδια.

ΔΟΚΙΜΗ SUZUKI V-Strom 1050 DE

Όπως και στην προηγούμενη γενιά, το φρενάρισμα αναλαμβάνουν 2 τετραπίστονες μονομπλόκ δαγκάνες της Tokico μπροστά με δίσκους 310χιλ και μια μονοπίστονη δαγκάνα πίσω με δίσκο 260χιλ, ενώ αναβαθμισμένη είναι η μονάδα του cornering ABS ώστε να μπορείς να φρενάρεις με ασφάλεια ακόμη και υπό κλίση.

Το ABS λειτουργεί άψογα μπροστά, επιτρέποντας να εκμεταλλεύεσαι τη δύναμη των φρένων ακόμη και σε λασπωμένους χωματόδρομους, χωρίς να επεμβαίνει άσκοπα ενώ μπορεί και να απενεργοποιηθεί πλήρως και στον πίσω τροχό.

Το παιχνίδι συνεχίζετε αν απενεργοποιήστε το TC, με το DE να σηκώνει ευχαρίστως τον νέο του τροχό 21 ιντσών, κάτι που δεν περιμένεις εύκολα από μια μοτοσυκλέτα με μακρύ μεταξόνιο που ξεπερνά  τα 252 κιλά. Ναι τα κιλά του είναι αρκετά όταν βλέπεις ότι το Africa Twin είναι 113 άλογα και 226 κιλά και το Ducati DesertX 110 άλογα και 223 κιλά και μπορώ να πω ότι η οδήγηση στο χώμα δεν ήταν τόσο εύκολη όσο την περίμενα. Σταθερό και με προβλέψιμη συμπεριφορά μπορεί να περάσει με ευκολία χωματόδρομους μέχρι τα όρια της διαδρομής ανάρτησης και της απόστασης από το έδαφος να βάλουν φρένο στον ρυθμό σας ενώ η δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS του πίσω τροχού δίνει περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στον αναβάτη να πλαγιολισθησει και να ευχαριστηθεί την οδήγηση εκτός δρόμου. Δεν θα πάει σε μονοπάτια endurο ούτε θα κάνει πεταξει σε άλματα δεν θα πει όμως και όχι αν θες να περάσεις με χιλιόμετρα πάνω από νεροφαγώματα και πετρες.

Το νέο Suzuki V-Strom 1050 DE προτιμά να ζήσει στη γειτονιά των 100 ίππων προτάσσοντας τη ροπάτη του πλευρά ως σημαντικότερο πλεονέκτημα, την ευχρηστία του σε κάθε τερέν και βέβαια την Ιαπωνική του σφραγίδα στην ποιότητα κατασκευής.

Το DE είναι διαθέσιμο εκτός του κίτρινου χρώματος και σε μπλε- λευκό αλλά και σε μαύρο με τιμή 16.495 ευρώ.