ZONTES-350-T2-TEST-RIDE-DOKIMI-COVER

ΔΟΚΙΜΗ: Zontes 350 Τ2(+Video)

Η Zontes παρουσίασε το 350 Τ2 με νέο κινητήρα, αναρτήσεις και φρένα, διαφορές στην εργονομία και ένα πακέτο εξοπλισμού που συναντάμε σε πολύ ακριβότερες μοτοσυκλέτες.

Η πρώτη εμφάνιση του Zοntes ήταν ως 310 στη συνέχεια ως 310 Τ2 για να εξελιχθεί στη σημερινή του μορφή ως 350Τ2 ενσωματώνοντας όλο το τεχνολογικό υπόβαθρο της σειράς 350, με πλουσιότερο εξοπλισμό αλλά και έναν ισχυρότερο κινητήρα.
Η αναβάθμιση όμως μίας από τις πλέον δημοφιλείς μοτοσυκλέτες της κατηγορίας δεν περιορίζεται μόνο στον κινητήρα, αλλά επεκτείνεται και στον εξοπλισμό, “προικίζοντας” την 350Τ2 με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

zontes-t350-dokimi

Η 350Τ2 έχει δεχθεί ένα συνολικό επανασχεδιασμό, με στόχο την ουσία και όχι απλώς τον εντυπωσιασμό με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα να είναι η σέλα, η οποία πέρα από το διαφορετικό αφρώδες υλικό της για μεγαλύτερη άνεση, έχει αλλάξει και το σχεδιασμό της επένδυσης, με νέο αντιολισθητικό υλικό.

zontes-t350-dokimi

Η ζελατίνα, η οποία ρυθμίζεται ηλεκτρικά, διαθέτει το απαραίτητο ύψος και πλάτος ώστε να καλύπτει απόλυτα τον αναβάτη, σχεδιασμένη αεροδυναμικά ώστε να αποφεύγονται οι στροβιλισμοί. Στον τομέα της προστασίας, επανασχεδιασμένες είναι και οι προστατευτικές χούφτες, οι οποίες διαθέτουν ενίσχυση από αλουμίνιο.

Το Zontes 350Τ2 διαθέτει νέο, πιο ισχυρό κινητήρα με υψηλή σχέση συμπίεσης 12.3:1, 39,5 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 3,34 kgm ροπής στις 7.500 σ.α.λ.. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες μέθοδοι χύτευσης στον κύλινδρο, εξασφαλίζοντας καλύτερη απαγωγή θερμότητας, αποτελεσματικό σύστημα ψύξης με ψυγείο λαδιού, μεγαλύτερης επιφάνειας ψυγείο και μεγαλύτερο βεντιλατέρ για σταθερή θερμοκρασία υπό όλες τις συνθήκες αλλα και μεγαλύτερο φιλτροκούτι κατά 30% που φέρνει πιο «γεμάτη» απόδοση στις χαμηλές στροφές.

zontes-t350-dokimi

Το Zontes 350Τ2 είναι γεμάτο στις μεσαίες στροφές, διαμορφώνοντας μία φιλική στην χρήση μοτοσυκλέτα, ροπάτη και ευχάριστη στην οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες, σε προσπεράσεις και επιταχύνσεις. Έχει διαθέσιμη ροπή να ξεκινήσει από σταματημένη ακόμη και με 2η και μέσα στην πόλη κινείται σαν να έχεις ένα μεγάλο παπί.

Όσοι έχουν ως στόχο τα ταξίδια, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές και ακούγεται σαν να δουλεύει υπερωρίες μετά τα 120 χ.α.ω με κάποια τριξίματα στα μαρσπιε να μην είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά..

Το Zontes 350Τ2 διαθέτει 2 modes οδήγησης, ECO και Sport δυστυχώς όμως δεν διαπιστώσαμε καμία διαφορά ούτε στην κατανάλωση καυσίμου αλλά ούτε και στην απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού και στις επιδόσεις του.
Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι έξι σχέσεων ενώ διαθέτει και μονόδρομο συμπλέκτη για μείωση του φρεναρίσματος στο κλείσιμο του γκαζιού, και έχει πολύ ελαφριά αίσθηση στην μανέτα του συμπλέκτη.

Μαζί με το κορυφαίο ABS της Bosch (9,1M) που χρησιμοποιήθηκε και στο 310 T2, το 350 Τ2 είναι εξοπλισμένο με φρένα της J.Juan (θυγατρικής της Brembo), που αποτελούνται από μεγαλύτερους δίσκους (320 αντί για 300mm μπροστά και 265 αντί για 230mm πίσω) συνδυασμένους με τετραέμβολη ακτινική δαγκάνα μπροστά και διέμβολη πίσω, διαθέτουν πολύ καλή αίσθηση και την απαραίτητη δύναμη για να ακινητοποιήσουν την μοτοσυκλέτα. H μανέτα του συμπλέκτη και του φρένου είναι ρυθμιζόμενη ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον λεβιέ του κιβωτίου ταχυτήτων και του πίσω φρένου.

Το ανεστραμμένο πιρούνι των 37 χλστ. του 310 Τ2 έδωσε τη θέση του σε ένα 43άρι, με μεγαλύτερο ποσοστό ακαμψίας και διαφορετικές ρυθμίσεις. Το Zontes 350Τ2 θα περάσει άνετα από βατό χωματόδρομο με τις αναρτήσεις του να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποιες λακκούβες ενώ η όρθια θέση οδήγησης θα βολέψει περισσότερο αναβάτες με ύψος μέχρι 1,75. Γενικά το συνολικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, κάνουν το 350Τ2 να στέκεται αξιοπρεπέστατα στο δρόμο ενώ έχει αυξημένες δυνατότητες για οδήγηση εκτός δρόμου σε σχέση με το προηγούμενο 310 Τ2.

Zontes 350Τ2 οθονη
Η οθόνη TFT μπορεί να συνδεθεί με smart phone μέσω Bluetooth. Διαθέτει τέσσερα διαφορετικά προφίλ προβολής πληροφορίων και ρυθμίζει τη φωτεινότητά της σε σχέση με το φως του περιβάλλοντος. Οι λειτουργίες ελέγχονται από διακόπτες στα αριστερά του τιμονιού. Πρόκειται για υπέρ πλήρες trip computer με πληροφορίες ακόμη και για την πίεση (TPMS) και τη θερμοκρασία ελαστικών.

Υπάρχουν δύο θήρες USB για φόρτιση κινητού ή συσκευών, διαθέτει ως standard πλαϊνά προστατευτικά κάγκελα αλλά και ποδιά για τα πλαϊνά τμήματα του κινητήρα, προστατευτικές χούφτες με ενίσχυση αλουμινίου, σύστημα απομακρυσμένης εκκίνησης και εξατμίσεις στο πλάϊ που θυμίζουν MV Agusta.

H κατανάλωση του παραμένει αρκετά χαμηλή, ακόμα και όταν περνάς τις 7.000 στροφές και δουλεύεις στα κόκκινα, θα δεις 4 με 4,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Το Zontes 350Τ2 είναι μια μοτοσυκλέτα άνετη, με πλούσιο πακέτο εξοπλισμού, χαμηλή κατανάλωση, κοστίζει λιγότερο ακόμη και από κάποια scooter των 125 κυβικών εκατοστών και οι επιδόσεις του είναι πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας..

Όπως πάντα η τελική επιλογή είναι δική σας…