honda-cb750-hornet-test-dokimi

Honda CB750 Hornet(+Video)

Ολική Επαναφορά

Η πρώτη CB600F Hornet του 1998 εξελίχθηκε σε μία εξαιρετικά δημοφιλή μοτοσυκλέτα κυρίως στην Ευρώπη, μια μοτοσυκλέτα που ενθουσίαζε τους αναβάτες με την ισχύ της αλλά και με την ικανότητα χειρισμού της.

Κάθε ιδιοκτήτης αγαπούσε τη Hornet του για το δικό του λόγο, αλλά δύο στοιχεία παρέμειναν σταθερές αξίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της εξέλιξής της: Ήταν πολύ διασκεδαστική στην οδήγηση και προσιτή σε τιμή.

Honda CB750 Hornet 2023

Η κατηγορία των γυμνών μοτοσυκλετών συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα, με πολλά νεοεισερχόμενα μοντέλα και ολοένα και πιο υψηλές τις απαιτήσεις από τους αναβάτες.

Η ολοκαίνουργια Honda CB750 Hornet, αντλεί έμπνευση και κατεύθυνση από την πρόγονό της, αναβιώνοντας την αγαπητή και ικανή Hornet στην πιο σύγχρονη και τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή της προσελκύοντας νέους αναβάτες που επιθυμούν μία σοβαρή αναβάθμιση.

Το κύριο χαρακτηριστικό της Honda CB750 Hornet είναι το ρεζερβουάρ καυσίμου, που είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του φτερού μιας σφήκας. Πέραν αυτού βλέπουμε ότι η Honda συνεχίζει να κινείται σε συντηρητικές γραμμές που προσδίδουν όμως μια ένταση και έναν δυναμισμό υπογραμμίζοντας τις πραγματικές σπορ προθέσεις της μοτοσυκλέτας. Σε διαστάσεις αν και η μοτοσυκλέτα είναι στην κατηγορία των 750 κυβικών, η εξωτερική της εμφάνιση θυμίζει μοτοσυκλέτα 300 κυβικών το πολύ  500 κυβικών.

Honda CB750 Hornet 2023

 Το ύψος της σέλας είναι εύκολα διαχειρίσιμο φτάνοντας τα 795 χλστ και η θέση οδήγησης σε τοποθετεί μέσα με τα μαρσπιέ να είναι ελαφρώς τραβηγμένα προς τα πίσω, ενώ το τιμόνι αν και είναι αρκετά λεπτό σε διατομή και ξενίζει λίγο μόλις το καβαλήσεις, προσφέρει  πολύ καλό χειρισμό με την απόσταση τιμόνι-ρεζερβουαρ να προσφέρει και σωστό χώρο για να σκύψεις και να οδηγήσεις γρήγορα.

Το νέο ατσάλινο πλαίσιο τύπου «διαμάντι» της Honda CB750 Hornet είναι ελαφρύ, ζυγίζει μόλις 16,6kg ενώ το συνολικό βάρος φτάνει τα 190 κιλά, πλήρες υγρών.

Honda CB750 Hornet 2023

Η Honda δημιούργησε έναν νέο δικύλινδρο κινητήρα με στρόφαλο 270 μοιρών, που εξυπηρετεί από τη μια το Hornet και από την άλλη το Transalp. Ένας ολοκαίνουργιος κινητήρας με ροπή και ιπποδύναμη που χαρίζει στη Hornet άκρως ανταγωνιστικές επιδόσεις στην κατηγορία της.

Είναι σχεδιασμένος όπως λέει η Honda, για να μπορεί κάθε αναβάτης να τον απολαμβάνει στο μέγιστο, με πολύ καλή απόδοση στις υψηλές στροφές αλλα  και από τις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές– κάτι που αποδεικνύεται ιδανικό για τους λιγότερο έμπειρους και συγχρόνως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για περισσότερη απόλαυση κατά την καθημερινή οδήγηση στην πόλη.

 Η αποκάλυψη ενός ολοκαίνουργιου κινητήρα της Honda αποτελεί πάντα ένα ξεχωριστό γεγονός. Στα 755 κ.εκ.  ο κινητήρας αποδίδει 91.8 ίππους στις 9.500 σαλ. και 7,6 κιλά ροπή στις 7.250 σαλ. χαρακτηρίζεται από ευστροφία, άμεση απόκριση στο γκάζι σε όλο το φάσμα των στροφών του και απουσία κραδασμών και μηχανικών θορύβων.

Honda CB750 Hornet 2023

Το νέο Hornet έρχεται με τρία προγράμματα οδήγησης (Riding Modes) προσαρμόζοντας την απόδοση και την αίσθηση του κινητήρα ανάλογα με τις συνθήκες και τις προθέσεις του αναβάτη. Το SPORT χρησιμοποιεί το επίπεδο 3 για την Ισχύ Κινητήρα και το επίπεδο 1 για το Φρένο Κινητήρα και το HSTC, ώστε να προσφέρει μέγιστη απόδοση με ελάχιστη παρέμβαση.

Το STANDARD είναι μία μεσαία ρύθμιση που χρησιμοποιεί το επίπεδο 2 για την Ισχύ Κινητήρα, το Φρένο Κινητήρα και το HSTC.

Το RAIN χρησιμοποιεί το επίπεδο 1 για την Ισχύ Κινητήρα, για λιγότερο επιθετική απόδοση ισχύος, το επίπεδο 2 για το Φρένο Κινητήρα και το επίπεδο 3 για το HSTC.

Και τέλος το USER ή αλλιώς το mode του σουζάκια, επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει μόνος του τις ρυθμίσεις που θέλει όσον αφορά την ισχύ του κινητήρα και το Traction Control το οποίο μπορεί και να απενεργοποιήσει πλήρως με την εναλλαγή και τη διαχείρισή τους να πραγματοποιείται εύκολα μεταξύ ενός διακόπτη στο αριστερό γκριπ.

Honda CB750 Hornet 2023

Η οθόνη της Honda CB750 Hornet είναι 5 ιντσών πλήρως ευανάγνωστη με δυνατότητα σύνδεσης κινητού τηλεφώνου, η οποία  προσφέρει και τέσσερις τύπους απεικόνισης της ταχύτητας κίνησης/στροφών του κινητήρα – αναλογικό ή με μπάρες καθώς και της ένδειξης ποσότητας καυσίμου/κατανάλωσης καυσίμου, των επιλεγμένων προγραμμάτων οδήγησης /παραμέτρων κινητήρα, της επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο και του προσαρμοζόμενου από τον αναβάτη σημείου αλλαγής σχέσης στο στροφόμετρο.

Τα πίσω φλας έχουν λειτουργία Emergency Stop Signal (ESS) όπως ακριβώς έχει και το Africa Twin,  με ελάχιστη ταχύτητα 56km/h και με οποιοδήποτε από τα φρένα σε λειτουργία, εάν ανιχνευτεί επιβράδυνση  τουλάχιστον 6.0m/s2, τα αλάρμ αναβοσβήνουν έντονα για να προειδοποιήσουν τους άλλους χρήστες του δρόμου ότι ένα δυνατό φρενάρισμα είναι σε εξέλιξη. Στην ίδια ταχύτητα, το όριο ενεργοποίησης του συστήματος μειώνεται στα 2,5m/s2 στην περίπτωση παρέμβασης του ABS.

Ο συνδυασμός του ανεστραμμένου πιρουνιού Showa 41χλστ το οποίο δεν ρυθμίζεται, με το πίσω αμορτισέρ το οποίο διαθέτει ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου 5 σταδίων, συνεργάζονται άψογα και αποσβένουν ικανοποιητικά τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως το ελαφρώς σκληρό πίσω αμορτισέρ, δεν μείωσε καθόλου την άνεση, αντιθέτως αύξησε ελαφρώς τις sport διαθέσεις του Hornet, το οποίο προσφέρει έναν καλό συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και σπορ οδήγησης.

Οι διπλοί εμπρός δίσκοι των 296mm και οι ακτινικά τοποθετημένες τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin προσφέρουν πολύ καλή δύναμη στο φρενάρισμα, με μια εξαιρετικά προοδευτική αίσθηση από τη μανέτα.

Honda CB750 Hornet 2023

Στην οδήγηση η νέα Hornet είναι απολαυστική και πέραν των προσδοκιών σου, κάνει γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και θα σου επιτρέψει να στρίψεις με μεγάλη ακρίβεια χωρίς να χάσεις καθόλου την τροχιά σου μέσα στη στροφή. Ο κινητήρας είναι τόσο διασκεδαστικός με πανταχού παρούσα ροπή που σε καμία περίπτωση δεν θα αναπολήσει κανείς τον τετρακύλινδρο κινητήρα των προηγούμενων εκδόσεων.

Η κατανάλωση που μετρήσαμε κατά την διάρκεια της δοκιμής μας κυμάνθηκε μεταξύ 6,5-7 λίτρα δίνοντας μια αυτονομία για περίπου 270 χλμ.

Το συμπέρασμα μετά από μια εβδομάδα δοκιμής μαζί με τη νέα Honda CB750 Hornet είναι πως έχουμε ένα νέο πολύ εντυπωσιακό κινητήρα, σωστό πλαίσιο και ένα πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων και περιφερειακών που κάνουν απολαυστική και εύκολη την οδήγηση της κάνοντας τη την πιο διασκεδαστική μοτοσυκλέτα σε ολόκληρη τη γκάμα της Honda. Αυτό που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι τι θα κάνει ο συγκεκριμένος κινητήρας πάνω στο νέο Transalp μιας και οι αποδόσεις του σε νούμερα είναι πολύ κοντά με αυτά του CRF1100L Africa Twin.