Μία από τις πιο αγαπημένες δικύλινδρες, all-around μοτοσυκλέτες, η HONDA NC750X 2023 περιλαμβάνει στον εξοπλισμό της Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού -Throttle By Wire, 3 προγράμματαοδήγησης (riding modes) και σύστημα ελέγχου ροπής Honda Selectable Torque Control. Πιο αιχμηρή στιλιστικά, κρύβει ένα μοναδικό αποθηκευτικό χώρο μπροστά. Όλα τα φώτα είναι LED σε συνδυασμό με μία οθόνη LCD, ενώ μία έκδοση με εξατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DualClutchTransmission συνεχίσει να προσφέρει μία τεχνολογία μοναδική για τις μοτοσυκλέτες της Honda.

Από το 2012 που παρουσιάστηκε (ως NC700X), η NC750X απολαμβάνει σταθερή δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη. Οι λόγοι αυτής της επιτυχίας είναι αρκετοί: ένας επαναστατικός, ροπάτος, οικονομικός, δικύλινδρος κινητήρας, μία ξεκούραστη, ευρύχωρη θέση οδήγησης, φαρδύ τιμόνι και άνετη σέλα, ευέλικτη ανάρτηση και ξεχωριστό ‘adventure’ στυλ, όλα έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτή την επιτυχία.

Ο αποθηκευτικός χώρος (στην παραδοσιακή θέση του ρεζερβουάρ καυσίμου), που χωρά ένα full-face κράνος και το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη -DualClutchTransmission (DCT) της Honda το οποίο επέλεξαν περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πελάτες το 2021, είναι μερικά ακόμα από τα στοιχεία που κάνουν την NC750X ξεχωριστή.

Συνολικά, ο συνδυασμός όλων των χαρακτηριστικών της NC750X διαμορφώνει μία μοτοσυκλέτα άψογη λειτουργικά για κάθε είδους χρήση: κατάλληλη για καθημερινές μετακινήσεις, ταξίδια ή απλά για την απόλαυση των δύο τροχών – αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πρόταση.

Η Honda καταφέρνει να εξελίσσει συνεχώς τη επιτυχημένη (και μοναδική) συνταγή της NC750X, με αρκετές αναβαθμίσεις στο πέρασμα των χρόνων. Το 2014 απέκτησε +75 κ.εκ. και από τα 670 έφτασε τα 745 κ.εκ. Το 2016, πέρα από την πιο περιπετειώδη αισθητική, προστέθηκαν νέα όργανα, αναβαθμίσεις του DCT και φώτα LED. Το 2018, καινούργια στοιχεία ήταν το Honda SelectableTorque Control δυο επιπέδων και μία έκδοση 47,6PS(35kW).

Το 2021, η Honda εξέλιξε τα βασικά πλεονεκτήματά της NC750X:  πρακτικότητα, άνεση και χειρισμό, βελτιώνοντας και τα τρία. Την ίδια στιγμή, ενίσχυσε την απόδοση του κινητήρα, με μία τονωτική ‘ένεση’ ροπής και υψηλότερο όριο περιστροφής (κόκκινη περιοχή). Επίσης, ήταν 6kg ελαφρύτερη, με ύψος σέλας χαμηλότερο κατά 30mm. Η προσθήκη του ThrottleByWire, των ηλεκτρονικών προγραμμάτων οδήγησης (ridingmodes) και του βελτιωμένου HondaSelectableTorqueControl (HSTC) ήταν η τελική πινελιά σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο – μία πραγματική Hondaall-rounder.

HONDA NC750X 2023

Ο παράλληλος, δικύλινδρος κινητήρας συνδυάζει ισχυρή απόδοση στις χαμηλές- μεσαίες στροφές, ευχρηστία και εξαιρετική κατανάλωση καυσίμου. Η μέγιστη ισχύς είναι 58,6 PS(43.1kW) με εντυπωσιακή ροπή που ανέρχεται στα 69Nm.Αυτονομία σχεδόν 400km επιτυγχάνεται από το ρεζερβουάρ των 14.1L. Η ηλεκτρονική ΔιαχείρισηΓκαζιού – ThrottleByWire (TBW) – εξυπηρετεί 3 προεπιλεγμένα ridermodes συν μια εξατομικευμένη επιλογή USER, ενώ το Honda Selectable Torque Control (HSTC) διαθέτει εκλεπτυσμένη απόδοση σε 3 επίπεδα.

Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DualClutchTransmission (DCT) διαθέτει προγράμματα αυτόματων αλλαγών που ενσωματώνονται με τα ridermodes, συμπεριλαμβανόμενου του USERmode. Η ανθεκτική κατασκευή του πλαισίου απαρτίζεται από ένα σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο τύπου «διαμάντι», τηλεσκοπικό πιρούνι 41mm και ένα πίσω αμορτισέρ μονού σωλήνα Pro-Link. Η σχεδίαση είναι αιχμηρή με μινιμαλιστικό ύφος, προστατευτική ζελατίνα και ελκυστικό στυλ για το φωτισμό LED και την οθόνη LCD. Το ύψος της σέλας είναι 800mm. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τo ρεζερβουάρ είναι 23L.

Η σχεδίαση του υγρόψυκτου, 8-βάλβιδου, δικύλινδρου εν σειρά SOHC κινητήρα της NC750X διασφαλίζει ισχυρές επιδόσεις στις χαμηλές-μεσαίες στροφές. Η σχετικά μεγάλη διαδρομή του και οι ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι καύσης συνδυάζονται με το στρόφαλο υψηλής αδρανειακής μάζας για την παραγωγή υψηλής ροπής από πολύ χαμηλές στροφές. Μία κλίση προς τα εμπρός χαμηλώνει το κέντρο βάρους για βέλτιστη ευστάθεια.

Η μέγιστη ισχύς των 58,6 PS (43.1kW) @ 6.750rpm συνδυάζεται με μέγιστη ροπή 69Nm @ 4,750rpm. Η διάμετρος και η διαδρομή είναι 77 x 80mm με σχέση συμπίεσης 10.7:1. Από τα 30 km/h, η NC750X καλύπτει 20m σε 1,7 δευτ., 50m σε 3,2 δευτ., ενώ στα 60km/h ο κινητήρας περιστρέφεται μόλις με 2.500 σαλ.

Για κατόχους διπλωμάτων κατηγορίας A2 διατίθεται μία έκδοση 47,6 PS (35kW), που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε fullpower έκδοση σε έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή της Honda, όταν το επιτρέπει η νομοθεσία. Εξίσου εύκολο είναι να περιοριστεί η έκδοση fullpower σε 47,6 PS (35kW), σε ένα συνεργείο της Honda επαναπρογραμματίζοντας την ECU. Ένας μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης (assist/slipper) μειώνει το φορτίο στη μανέτα και διαχειρίζεται το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού στα γρήγορα κατεβάσματα του χειροκίνητου 6-τάχυτου κιβωτίου κατά την επιβράδυνση.

HONDA NC750X 2023

Δύο αντικραδασμικοί άξονες εξουδετερώνουν τους κραδασμούς από την αδράνεια στις υψηλές στροφές, χωρίς να επηρεάζουν το απολαυστικό ‘γουργούρισμα’ που παρέχεται από τη διαφορά φάσης ανάφλεξης και τον στροφαλοφόρο άξονα με κομβία στις 270ο. Όπου είναι δυνατόν, τα εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα για να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες: ο εκκεντροφόρος κινεί την αντλία νερού, ενώ ένας από τους αντικραδασμικούς άξονες κινεί την αντλία λαδιού.Με τον τρόπο αυτό, ο αριθμός των εξαρτημάτων διατηρείται στο ελάχιστο, και ο κινητήρας παραμένει ελαφρύς, αποδοτικός και αξιόπιστος.

Ένα ελαφρύ σιλανσιέ πενταγωνικού σχήματος χρησιμοποιεί δύο θαλάμους που ενώνονται μέσω διάτρητου σωλήνα, ο οποίος συνεργάζεται με έναν τελικό θάλαμο αντήχησης ώστε να εκπέμπεται ένας βαθύς, χαρακτηριστικός παλμικός ήχος από την εξάτμιση. Ο ενσωματωμένος καταλύτης έχει δομή δύο στρωμάτων για πιο καθαρές εκπομπές καυσαερίων.

Ο κινητήρας της NC750X είναι ιδιαίτερα οικονομικός ­– με κατανάλωση 28,3km/l (WMTCmode) και αυτονομία σχεδόν 400km από το ρεζερβουάρ των 14.1 λίτρων κάτω από τη σέλα – συμμορφώνεται επίσης με τις προδιαγραφές EURO5.

Με το TBW να διαχειρίζεται την απόδοση και το χαρακτήρα του κινητήρα, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει από 3 προγράμματα (drivemodes), καλύπτοντας όλο το φάσμα των οδηγικών συνθηκών. Η επιλογή προγράμματος πραγματοποιείται από τα αριστερά χειριστήρια και την οθόνη LCD.

 

Το SPORT προσφέρει πιο επιθετική απόδοση ισχύος και φρένου κινητήρα, με χαμηλή παρέμβαση του HSTC και λειτουργία DCTεπιπέδου 4.

Το RAIN παρέχει αρκετά πιο ομαλή απόδοση ισχύος και φρένου κινητήρα, με υψηλή παρέμβαση του HSTC και Επίπεδο 1 για το μοτίβο αλλαγών του DCT. 

Το STANDARD προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό μεταξύ παροχής ισχύος κινητήρα, φρένου κινητήρα και παρέμβασης HSTC, συν το mode 2 για το DCT.

Το USER προσφέρει προσαρμοσμένες επιλογές χαμηλής/μεσαίας/υψηλής απόδοσης για την παροχή ισχύος κινητήρα και το φρένο κινητήρα, χαμηλή/μεσαία/υψηλή/off για το HSTC και τέσσερα διαφορετικά μοτίβα αλλαγής ταχυτήτων για το DCT.

Το HondaSelectableTorqueControl (HSTC) τοποθετείται στάνταρ στην NC750X με μηχανικό και DCT κιβώτιο. Προσφέρει διακριτικό, διαισθητικό έλεγχο καθώς διαχειρίζεται τη ροπή στον πίσω τροχό χάρη στο TBW, σε 3 επίπεδα:

Το Επίπεδο 1 επιτρέπει την ελάχιστη παρέμβαση ώστε να αφήνει περιθώριο για ελαφριά ολίσθηση του πίσω τροχού – στο χαλίκι ή στο χώμα για παράδειγμα.
Το Επίπεδο 2 είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση και προσφέρει πρόσφυση που εμπνέει εμπιστοσύνη υπό συνήθεις συνθήκες οδήγησης.
Το Επίπεδο 3 προσφέρει μέγιστο έλεγχο σε ολισθηρούς δρόμους.

Το HSTC μπορεί επίσης να απενεργοποιείται.

Έχοντας λανσαριστεί στην αγορά με την VFR1200F το 2010, η μοναδική τεχνολογία DCT της Honda διανύει τώρα τον 11ο χρόνο παραγωγής της. Από τότε, πάνω από 200.000 μοτοσυκλέτες της Honda εξοπλισμένες με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη, με το 59% των πελατών να επιλέγει το DCT για την NC750X το 2021.

Εύχρηστη και άμεση, η τεχνολογία DTC προσφέρει ομαλά ανεβάσματα και κατεβάσματα χωρίς διακοπή ισχύος και πολύ γρήγορα η χρήση του γίνεται δεύτερη φύση για τον αναβάτη. Χρησιμοποιεί δύο συμπλέκτες: έναν για την εκκίνηση και την 1η, 3η και 5η σχέση και τον άλλον για τη 2η, 4η και 6η σχέση, με ομόκεντρους άξονες συμπλεκτών για συμπαγή δομή.

Κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα. Σε κάθε αλλαγή ταχύτητας, το σύστημα προεπιλέγει την επόμενη σχέση χρησιμοποιώντας το συμπλέκτη που δεν χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Εν συνεχεία, ο πρώτος συμπλέκτης αποσυμπλέκεται ηλεκτρονικά, ενώ ταυτοχρόνως εμπλέκεται ο δεύτερος.

Έτσι επιτυγχάνονται αξιόπιστες, γρήγορες και ομαλές αλλαγές σχέσεων. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο διπλός συμπλέκτης μεταδίδει την κίνηση από το ένα γρανάζι στο άλλο χωρίς διακοπή της ισχύος στον πίσω τροχό, οποιοσδήποτε κραδασμός ή κόμπιασμα της μοτοσυκλέτας κατά την αλλαγές σχέσεων ελαχιστοποιούνται, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να έχουν άμεση όσο και ομαλή αίσθηση. Τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του κιβωτίου DCT είναι η ανθεκτικότητα (καθώς τα γρανάζια δεν ταλαιπωρούνται από κακή χρήση του κιβωτίου), το γεγονός ότι δε μπορεί να σβήσει ο κινητήρας και η μειωμένη κόπωση του αναβάτη. Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο αναβάτης εστιάζει περισσότερο στις γραμμές οδήγησης και στα σημεία φρεναρίσματος και επιτάχυνσης, με αποτέλεσμα την αυξημένη απόλαυση της οδήγησης.

Με το κιβώτιο DCT, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει Χειροκίνητη λειτουργία, χρησιμοποιώντας χειριστήρια τύπου paddles αριστερά στο τιμόνι για αλλαγές σχέσεων, ή Αυτόματη λειτουργία. Στην Αυτόματη για την NC750X, υπάρχουν 4 διαφορετικά προγράμματα αλλαγής ταχυτήτων με 3 προεπιλογές: Το Επίπεδο 1 είναι το πιο ξεκούραστο, και χρησιμοποιείται στη λειτουργία RAIN. Τα Επίπεδα 2 και 4 πραγματοποιούν ανεβάσματα στις υψηλότερες στροφές και συνδέονται με τα προγράμματα οδήγησης STANDARD και SPORT.

Στο πρόγραμμα USER, διατίθεται ένα τέταρτο μοτίβο αλλαγών του DTC  – μεταξύ των STANDARD και SPORT όσον αφορά την ‘επιθετικότητα’.

Το AdaptiveClutchCapabilityControl είναι ένα χαρακτηριστικό του DCT της NC750X και διαχειρίζεται την ποσότητα της ροπής που μεταδίδει ο συμπλέκτης. Αυτό προσθέτει μία πιο φυσική, ανάλαφρη και ομαλή αίσθηση στο συμπλέκτη κατά το άνοιγμα ή κλείσιμο του γκαζιού, για πιο φυσική αίσθηση κατά την οδήγηση.

HONDA NC750X 2023

Η NC750X έχει μία αιχμηρή εμφάνιση χάρη στα συμπαγή πάνω και κάτω φέρινγκ που τονίζονται από το μυώδες ρεζερβουάρ, ενώ ο προβολέας LED και τα φώτα θέσεωςδιαμορφώνουν ένα ισχυρό στοιχείο ταυτότητας στο εμπρός μέρος. Η ζελατίνα προσφέρει επίσης εξαιρετική προστασία από τον αέρα και τα στοιχεία της φύσης. Τα λεπτά πλαϊνά πάνελ, τα καλύμματα και το σχήμα της ουράς δίνουν την εικόνα μιας μοτοσυκλέτας με την πλειοψηφία της μάζας της συγκεντρωμένη στο εμπρός τμήμα.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της NC– ο αποθηκευτικός χώρος εκεί που παραδοσιακά βρίσκεται το ρεζερβουάρ καυσίμου –προσφέρει χωρητικότητα 23 λίτρων, ενώ χάρη στην προσεκτική διαμόρφωση του εσωτερικού χωράει τώρα άνετα ακόμα και ένα κράνος adventurestyle. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης μιας θύρας USB, που τοποθετείται πάνω αριστερά.

Η οθόνη LCD επιτρέπει τη διαχείριση των ridingmodes μέσω του σχετικού διακόπτη στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Τα πίσω φλας έχουν λειτουργία Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης – EmergencyStopSignal (ESS): Εάν ανιχνευτεί ελάχιστη επιβράδυνση 6,0m/s2 με ελάχιστη ταχύτητα 53km/h και ενεργοποίηση των φρένων, τα αλάρμ αναβοσβήνουν για να προειδοποιήσουν άλλους οδηγούς ότι ένα απότομο φρενάρισμα είναι σε εξέλιξη. Με τις ίδιες ταχύτητες αλλά υπό συνθήκες βροχής και με ενεργό το ABS μειώνεται το όριο επιβράδυνσης στα 2.5m/s2.

Ένα κωδικοποιημένο κλειδί περιλαμβάνει το σύστημα HondaIgnitionSecuritySystem (HISS). Αν ο ηλεκτρονικός κωδικός ταυτοποίησης ID που είναι ενσωματωμένος στο κλειδί και το αντίστοιχο ID της μονάδας ελέγχου του κινητήρα – EngineControlUnit (ECU) δεν είναι συμβατά, ο κινητήρας δεν θα εκκινηθεί.

Στην καρδιά του πλαισίου βρίσκεται ένα σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο τύπου ‘διαμάντι’, το οποίο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Η θέση οδήγησης είναι όρθια και τόσο εργονομική που κάθε αναβάτης προσαρμόζεται εύκολα σε αυτήν, με άριστη ορατότητα για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων.Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτής της ‘adventure-style’ θέσης οδήγησης είναι ο εξαιρετικός έλεγχος στις χαμηλές ταχύτητες – σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους και τη μεγάλη γωνία στροφής του τιμονιού, το αποτέλεσμα είναι ο εξαιρετικός χειρισμός και η ισορροπία στις χαμηλές ταχύτητες.

Η γωνία κάστερ είναι 27° και το ίχνος του τροχού είναι στα 110mm, με μεταξόνιο 1.525mm (1.535mmDCT) και κατανομή βάρους εμπρός/πίσω 48/52. Το βάρος – πλήρες υγρών – είναι στα 214kg (224kgDCT). Το ύψος της σέλας είναι 800mm.

Το τηλεσκοπικό πιρούνι των 41mm έχει διαδρομή 120mm και χρησιμοποιεί διπλές βαλβίδες τεχνολογίας ShowaDualBendingValves με βελτιστοποιημένες αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς. Αυτό επιτρέπει στη δύναμη απόσβεσης να μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα του εμβόλου του πιρουνιού – ακόμα και για τις χαμηλές ταχύτητες –  βελτιώνοντας την ποιότητα κύλισης και την άνεση. Το πίσω μονό αμορτισέρ,με διαδρομή 120mm, έχει σύστημα ρύθμισης προ-φόρτισης ελατηρίου. Χρησιμοποιεί μοχλικό τύπου Pro-Link, το οποίο συνδυάζει ιδανικά μαλακή συμπίεση στην αρχή της διαδρομής – για καλύτερη άνεση στις ανωμαλίες σε χαμηλές ταχύτητες – με εξαιρετικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

Ο μπροστινός κυματοειδής δίσκος των 320 χλστ. και η διπίστονη δαγκάνα εξασφαλίζουν άφθονη ισχύ πέδησης, ενώ πίσω συναντάμε έναν κυματοειδή δίσκο 240 χλστ. και μονοπίστονη δαγκάνα. Ένα ελαφρύ, δικάναλο ABS παρέχει ισχυρό και σίγουρο φρενάρισμα ακόμα και σε ολισθηρές ή βρεγμένες επιφάνειες.

Οι τροχοί από χυτό αλουμίνιο έχουν διάσταση 17 x 3,50 ίντσες εμπρός και 17 x 4,50 ίντσες πίσω, ενώ φοράνε ελαστικά 120/70 ZR17 και 160/60 ZR17 αντίστοιχα. Βαλβίδες σχήματος L από σφυρήλατο αλουμίνιο διευκολύνουν τον έλεγχο και τη ρύθμιση της πίεσης του αέρα.