Δοκιμή: Honda X-ADV 750 2022 (+video)

Ήταν το 2016, όταν η Honda αποκάλυψε το πρώτο X-ADV στο κόσμο των δύο τροχών, δημιουργώντας ένα μοναδικό υβριδικό όχημα, που παντρεύει μοναδικά δυο κόσμους, αυτόν των των scooter και αυτόν των On-Off μοτοσυκλετών.

Ένα τολμηρό project που αναδείχθηκε πολύ γρήγορα και εύκολα  σε μια από τις πιο ξεχωριστές επιλογές premium δικύκλου για όλες τις χρήσεις.

Για το 2022 δεν έχουμε κάποια αλλαγή πέραν του χρώματος μιας και το μοντέλο άλλαξε ριζικά πέρσι έχοντας πλέον πολύ πιο επιθετική και μυώδης εμφάνιση με εντονότερες λεπτομέρειες ενώ εφοδιάστηκε και με DRL LED φώτα, παρόμοιου σχεδίου με της Africa Twin.

Η ζελατίνα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη είναι κι αυτή νέας σχεδίασης και μπορεί, όπως και στην προηγούμενη έκδοση, να ρυθμιστεί χωρίς τη χρήση εργαλείων, μεταβάλλοντας συνολικά το ύψος της κατά 139 χιλ και την κλίση της κατά 11 μοίρες.

Δοκιμή: Honda X-ADV 750 2022 (+video)

Προκειμένου το Honda X–ADV να γίνει ακόμα πιο φιλικό, τα πλαϊνά τμήματα της σέλας, η οποία συνεχίζει να απέχει 820 χιλ από το έδαφος, έχουν επανασχεδιαστεί κι επιτρέπουν πιο εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο οδόστρωμα ενώ η «μετακόμιση» του χειρόφρενου στο τιμόνι, απελευθέρωσε χώρο ώστε να δημιουργηθεί ένα ντουλαπάκι στην ποδιά, για την αποθήκευση μικροπραγμάτων.

Η ποιότητα κατασκευής του X-ADV παραμένει πολύ υψηλή από τα φλας μέχρι τα χειριστήρια και τους διακόπτες, από κει μπορεί να συμπεράνει κάποιος πως το μοντέλο δείχνει ότι στοχεύει το premium επίπεδο των μοτοσυκλετών περιπέτειας ανεβάζοντας και ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού. Το X-ADV έρχεται με ανανεωμένο πλαίσιο, με διαφορετική κατασκευή, που είναι ελαφρύτερο κατά 1 κιλό από το απερχόμενο, απελευθερώνοντας παράλληλα χώρο κάτω από την σέλα για αποθήκευση ενώ συνολικά είναι ελαφρύτερο κατά 3 κιλά από το απερχόμενο.

Το X-ADV έρχεται με τον νέο Euro 5 κινητήρα που βλέπουμε και στο Forza 750 αποδίδοντας 58 ίππους στις 6.750 στροφές και την ροπή να φτάνει τα 7 κιλά στις 4.750, 4 παραπάνω δηλαδή από της προηγουμένης γενιάς, ο έλεγχος του γκαζιού είναι πλέον πλήρως ηλεκτρονικός, μέσω Ride-by-Wire ενώ έγιναν κοντύτερες οι σχέσεις της 1ης, 2ας και 3ης, για ακόμα καλύτερες επιταχύνσεις και μακρύτερες τις υπόλοιπες για πιο άνετο ταξίδι και στην βέλτιστη οικονομία καυσίμου.

Οι κάτοχοι κατηγορίας διπλωμάτων Α2 μπορούν να αποκτήσουν το X-ADV και στην ανάλογη έκδοση, με τον κινητήρα περιορισμένο στους 47,6 ίππους.

Το X-ADV έρχεται με 4 προγραμματισμένα Riding Modes συν ένα για να το ρυθμίσετε εσείς, με διαφορετικές ρυθμίσεις στα επίπεδα δύναμης κινητήρα, φρένου κινητήρα, παρεμβατικότητας HSTC (Traction Control), παρεμβατικότητας ABS και στροφών αλλαγής ταχύτητας στο Auto Mode του DCT.

STANDARD – Ισορροπημένο mode μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας, με μέγιστο επίπεδο ABS.
SPORT – Πιο επιθετική απόδοση κινητήρα και φρένου κινητήρα, με χαμηλά επίπεδα HSTC / ABS.
RAIN – Χαμηλή απόδοση κινητήρα, ελάχιστο φρένο κινητήρα, υψηλά επίπεδα HSTC / ABS.
GRAVEL – Επιθετική απόδοση κινητήρα και φρένου κινητήρα, με χαμηλά επίπεδα HSTC / ABS.
USER – Ρυθμίστε κατά τα γούστα σας και τις εκάστοτε συνθήκες σε 3 επίπεδα όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Πέραν των αλλαγών στον κινητήρα  η Honda προχώρησε και σε αναβάθμιση όσον αφορά τη λειτουργία του DCT στις παραμέτρους, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν αναλόγως των συνθηκών. Στην προκειμένη περίπτωση, η επιλογή τριών διαφορετικών τρόπων (Standard, Sport, Rain) λειτουργίας, επηρεάζει το πότε πραγματοποιούνται οι αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων DCT .

Οι αναρτήσεις του X-ADV αποτελούνται από ένα USD πιρούνι 41 χιλιοστών που ρυθμίζεται σε προφόρτιση και σε απόσβεση επαναφοράς και ένα αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζεται στην προφορτιση ενώ για τους πιο απαιτητικούς αναβάτες οι διαδρομές των 153,5 και 150 χιλιοστών εμπρός και πίσω προετοιμάζουν το μοντέλο για off-road εξερευνήσεις και όταν λέω off-road εξερευνήσεις δεν λέω απλά για ένα πέρασμα με χαμηλές ταχύτητες γιατί αυτό το κάνει οποιοδήποτε σκούτερ με λίγη προσοχή, μιλάω για πραγματική εκτός δρόμου οδήγηση.

H επιλογή λειτουργίας “Gravel” η οποία προέρχεται από τις εκδόσεις των Africa Twin DCT, έχει ευεργετική επίδραση στο τρόπο που λειτουργεί το DCT και ο κινητήρας στο χώμα κάνοντας διασκεδαστικές πλαγιολισθήσεις και πιάνοντας αρκετά χιλιόμετρα στο χώμα που μπορούν να αποβούν μοιραία αν ξεθαρρέψετέ.

Δοκιμή: Honda X-ADV 750 2022 (+video)

Το X-ADV μπορεί να ταξιδεύει άνετα όλη μέρα με 130 – 140 χλμ με τον κινητήρα να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, ενώ υπάρχουν μεγάλα αποθέματα ισχύος για δυναμικές επιταχύνσεις που θα σας ξελασπώσουν σε ένα γρήγορο προσπέρασμα. Η τελική του φτάνει τα 180 χλμ.

Στον δρόμο το X-ADV είναι απολαυστικό, με το κράτημα και τα φρένα του να σε εμπνέουν να το πιέσεις, να μπεις σε στροφές με μεγάλες κλίσεις και γενικά να οδηγήσεις πιο επιθετικά ακόμα και αν δεν είναι στο DNA του αυτό.

Είναι ένα μοναδικό δίτροχο όχημα που παίζει σε μια κατηγορία χωρίς αντίπαλο και που σε κάθε του ανανέωση έρχεται ακόμα πιο κοντά με τα δεδομένα των μοτοσυκλετών του σήμερα.