δοκιμη τεστ test honda sh 125 2022

Honda SH 125i Δοκιμή(+Video)

Μέλος της δημοφιλούς οικογένειας SH που απαριθμεί εκατομμύρια πωλήσεις, το τετράχρονο SH125 έφτασε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2001.

Οι καταβολές του Honda SH 125i ξεκινάνε από το 1984, όταν η Honda σκέφτηκε να παντρέψει την κορμοστασιά του παπιού με τη μηχανική βάση ενός σκούτερ, για να προκύψει το πρώτο SH50.

Πέρασε από πολλά κύματα και παραλλαγές μέχρι που η Honda χάρη των EURO 5 προδιαγραφών αποφάσισε να παρουσιάσει το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο SH στην ιστορία του μοντέλου.

Με κοινή σχεδίαση για όλα τα μοντέλα της γκάμας, η έκδοση των 125 κυβικών φέρει τη δική της ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τη μια αποτελεί την πύλη εισόδου για νέους αναβάτες με δίπλωμα Α1, ενώ από την άλλη εξυπηρετεί και την είσοδο των οδηγών αυτοκίνητου στον δίτροχο κόσμο.

Το Honda SH 125i κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στην Atessa της Ιταλίας και λέγεται το «σπίτι» της οικογένειας SH, μιας και εκεί παρήχθησαν και παράγονται όλα τα μοντέλα της γκάμας: το SH300 το SH 150 και το SH125.

Το εμπρός τμήμα του Honda SH 125i το κάνει να ξεχωρίζει με τον κεντρικό  προβολέα ο οποίος εδράζεται στο φέρινγκ σχηματίζοντας ένα `H` από λυχνίες LED.

test honda sh125 2022

Οι συνολικές συμπαγείς διαστάσεις, το επίπεδο πάτωμα, η όρθια θέση οδήγησης και ο μεγάλος μπροστινός τροχός 16 ιντσών είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της SH εμφάνισης. Το επανασχεδιασμένο πλαίσιο απελευθέρωσε πρόσθετο ωφέλιμο αποθηκευτικό χώρο, ενώ η βελτιστοποίηση της γεωμετρίας της πίσω ανάρτησης αύξησε την άνεση και την ποιότητα κύλισης.

Ο υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας του Honda SH 125i προδιαγραφών EURO 5, παράγει μέγιστη ισχύ 13 ίππους στις 8.250 σαλ. με τη μέγιστη ροπή των 1,2 κιλών να αποδίδεται στις 6.500 στροφές ανά λεπτό. Ο κινητήρας βγάζει μια δυνατή επιτάχυνση στην εκκίνηση και ειδικά από φανάρι σε φανάρι όπου θα ευχαριστηθείτε το κάθε του άνοιγμα και το παιχνίδι στις χαμηλές ταχύτητες.

Στην οδήγηση το Honda SH 125i είναι εξαιρετικό, ήσυχο, βελούδινο στη λειτουργία του χωρίς καθόλου κραδασμούς, με ένα πολύ σωστό και ακριβές Idling Stop το οποίο λειτουργεί μέσω ενός διακόπτη στο δεξί γκριπ.

test honda sh125 2022

Το σύστημα όταν είναι ενεργοποιημένο, διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί και τον επανεκκινεί αμέσως μόλις ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι. Η κατανάλωση καυσίμου χάρη της τεχνολογίας Idling Stop είναι τόσο χαμηλή που κυμαίνεται από 2,2 έως 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Μία ακόμα τεχνολογία που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη ειδικά στη βρεγμένη άσφαλτο, είναι το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) το οποίο λειτουργεί στην έξυπνη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω τροχού. Μία ενδεικτική λυχνία αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων όταν το HSTC μειώνει ενεργά την ολίσθηση του πίσω τροχού, ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να απενεργοποιείται πλήρως.

Στον τομέα των αναρτήσεων το SH125i διαθέτει δυο πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου σε 5 στάδια με διαδρομή άξονα 83mm και για μπροστά, το τηλεσκοπικό πιρούνι των 33mm με διαδρομή 89mm, το οποίο διασφαλίζει ένα εξαιρετικό κράτημα στο δρόμο και μια πλήρως ελεγχόμενη συμπεριφορά. Το ABS είναι στάνταρ και τα εμπρός/πίσω φρένα αποτελούνται από δίσκους διαμέτρου 240mm, με 2-πίστονη δαγκάνα μπροστά και μονοπίστονη στον πίσω τροχό.

test honda sh125 2022

Μέσα στην πόλη το Honda SH 125i στρίβει, φρενάρει, επιταχύνει, ελίσσεται και γέρνει με μεγάλη ταχύτητα και άριστο ζύγισμα, χάρη στην εμπιστοσύνη που δίνει ο μπροστινός τροχός και το τιμόνι που κόβει πολύ δεξιά-αριστερά.

Το ύψος της σέλας είναι 799mm και το βάρος πλήρες υγρών δεν υπερβαίνει τα 133.9kg.

Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 110 km/h σχετικά άνετα ενώ πιστεύω ότι μπορεί με έναν ελαφρύτερο αναβατή το κοντέρ να δείξει και λίγο παραπάνω σε τελική.

Το SH125i όσον αφορά την απόκτηση του δεν είναι οικονομικό στα τέσσερα χιλιάρικα. Αφήνοντας την τιμή του όμως στην υποκειμενική κρίση του καθενός, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το Honda SH125i είναι ένα ποιοτικό σκούτερ, φιλικό που εμπνέει εμπιστοσύνη να ανοίξεις το γκάζι ακόμα και σε βρεγμένο οδόστρωμα και το οποίο αντικειμενικά είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των scooter 125 κ.εκ.

Το Honda SH 125i συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τις σύγχρονες λύσεις αστικής μετακίνησης συνδυάζοντάς την τέλεια ισορροπία μεταξύ στυλ, αξιοπιστίας, οικονομίας και εξαιρετικής χρηστικότητας.